Evo i koji je poznati HDZ-ovac uplatio svotu

HDZ dobio tri i pol puta više donacija u odnosu na lani, ove tri tvrtke dale su najviše

Objavljeno: 08.07.2023. zagorjeinternational

U prvoj polovici godine HDZ je od donatora dobio oko 51 tisuću eura, pokazuje izvješće o donacijama koje je ta stranka objavila, a koje do 15. srpnja moraju objaviti sve političke stranke, nezavisni saborski zastupnici i vijećnici. Polugodišnja izvješća o donacijama stranke dostavljaju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Index je objavio kako je, u usporedbi s prvom polovicom prošle godine, kada je dobio 14.000 eura, HDZ ove godine od donatora dobio tri i pol puta više sredstava za financiranje redovite političke aktivnosti. Iako, u pravilu, ta stranka od donatora dobiva najviše, hoće li tako biti i ovoga puta, vidjet će se kad svoja izvješća objave i druge, prije svega parlamentarne stranke koje to još nisu učinile.

Na popisu HDZ-ovih donatora 15 je pojedinaca i tvrtki, najviše su mu donirale tvrtke Radnik iz Križevaca (15.000 eura), Bistra iz Đurđevca i Doctype iz Zagreba, po 10.000 eura. Od poznatijih HDZ-ovaca na popisu je samo ime Tomislava Šute, predsjednika splitskog HDZ-a koji je donirao 500 eura.

Radnička fronta Katarine Peović od pet je donatora dobila 640 eura, HSS od jednog 143 eura, a Pravedna Hrvatska Milana Vrkljana, također od jednog donatora, 270 eura.

Stranke IDS, Fokus, Glas, HDS, SDSS, Damir Bajs NL, koje su zastupljene u Hrvatskom saboru, izvijestile su da u prvih šest mjeseci nisu imale donacija. S druge strane, dvije pravaške stranke, HČSP i HSP, koje nemaju svoje zastupnike u saboru, od donatora su dobile 220, odnosno 365 eura.

U godinama kad nema izbora, a takva je i ova, stranke od donatora dobivaju znatno manje nego u izbornim godinama u kojima je HDZ znao dobiti i po 1,9 milijuna kuna u šest mjeseci. Polugodišnja izvješća o donacijama stranke dostavljaju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) unosom u informacijski sustav, a DIP ih objavljuje prvog radnog dana nakon dostave.

Stranke, nezavisne zastupnike i vijećnike koji to ne učine do 15. srpnja, DIP će prijaviti Državnom odvjetništvu RH. U konačnici može im se dogoditi da budu kažnjeni popriličnim novčanim iznosima, stranke od 10.000 do čak 100.000 kuna, a nezavisni zastupnik odnosno vijećnik od 2000 do 20.000 kuna, od ove godine, preračunato u eure, piše Index.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba