Gradonačelnik Gregurović ugostio veleposlanika Kosova Nj.e. Martina Berishaja i saborsku zastupnicu Erminu Lekaj Prljaskaj

“Ideja je da s Krapinom napravimo intenzivniju suradnju u školstvu, a moguće i na području industrije”

Objavljeno: 05.07.2023. Vanja Hozmec

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović u srijedu je u prostorijama Grada ugostio veleposlanika Republike Kosovo Nj.e. Martina Berishaja i saborsku zastupnicu Erminu Lekaj Prljaskaj, a prilikom posjeta, Gregurović je gostima predstavio Krapinu i sve njene potencijale.

Također, Nj.e. Berishaj je tom prilikom gradonačelnik Gregurovića upoznao s potencijalima Republike Kosovo, a razgovaralo se i o mogućnostima za suradnju.

Mogućnosti suradnje 

– Posebno smo raspravili, na inicijativu kolegice Lekaj Prljaskaj, mogućnost suradnje između Grada Krapine i nekog od gradova republike Kosovo, što sam sa zadovoljstvom prihvatio. Vidjet ćemo tko će to biti i na koji način. Mi imamo već neka iskustva što se tiče ulaska u Europsku uniju i korištenja raznih fondova, pa neka od tih iskustava onda rado možemo prenijeti kolegama u Republici Kosovo, koja je vrlo mlada demokracija pred kojom je svijetla budućnost – poručio je gradonačelnik Gregurović.

Lekaj Prljaskaj je istaknula da je njena ideja o suradnji došla zbog toga što je ona porijeklom iz Kosova, ali živi u Hrvatskoj. Cilj joj je spajati jedinice lokalne samouprave Hrvatske i Kosova.

– Moram reći da se Albanci u Hrvatskoj osjećaju kao doma, a ista je situacija i ovdje u Zagorju. Ovdje u Krapini imamo Albance koji njeguju svoj obrt već godinama, vrlo su radišni i jako su se dobro integrirali ovdje u društvo. Također, svojim poslom dokazuju da su lojalni građani, ne samo Krapine, nego i Hrvatske. Želim da se nastavi suradnja između Republike Kosovo i Republike Hrvatske. U prošlosti je tu zbog rata došlo do prekida, no sada želim da suradnju nastavimo – poručila je Lekaj Prljaskaj. 

Nj.e. Berishaj je istaknuo da je za Krapinu čuo još kao dijete u školi. Posebno je zapamtio poznatog krapinskog neandertalca i Muzej, no nije ga imao priliku posjetiti, sve do danas.

– Ideja je da s Krapinom napravimo intenzivniju suradnju u školstvu, pogotovo zato što znamo da ovdje postoji srednja škola za mehatroniku, a mi imamo na Kosovu gospodarski projekt koji je orijentiran u tom smjeru. Gradonačelnik me upoznao s činjenicom da je Krapina grad koji bi mogao našim općinama mogao poslužiti kao primjer dobre prakse. S gradonačelnikom ćemo dogovoriti sve korake vezane uz suradnju u školstvu, a tu je onda i moguća suradnja na području industrije. Također, s obzirom da Krapina slavi 830. godina, i mi možemo naći jednu općinu s dugom poviješću i za vrstu suradnje u tom smjeru – kazao je Berishaj. 

Veleposlanici 

Dodao je i da je komunikacija između Hrvatske i Kosova uvijek bila dobra, bez obzira na sve, te da se nada da će se to i dalje nastaviti, a mogućnosti su brojne. 

– U 80-im i 90-im godinama je Sveučilište u Zagrebu širom otvorilo svoja vrata našim studentima i moram istaknuti i da je više od 230 kosovskih studenata od tada završilo studij u Zagrebu, a svaki je od njih veleposlanik Hrvatske kod nas dolje. Jednom kada studirate u nekom kraju, osjećate se dužnim tu državu i promovirati, a budući da su Albanci oduvijek navijali za Hajduk i Dinamo, imamo i tu mogućnost za daljnje sjaje suradnje – dodao je za kraj Berishaj.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba