Nikako nemojte zanemariti

Policija poslala važno upozorenje građanima. Ovo se može dogoditi i vama

Objavljeno: 29.06.2023. zagorjeinternational

Polako je krenula sezona godišnjih odmora, pa će se brojni građani uputiti na Jadran na ljetovanje. Sukladno tome, dobar dio stanova i kuća bit će prazno što je odlična prilika za lopove, stoga je PU krapinsko – zagorska poslala važna upozorenja svima kako se zaštititi od neželjenih gostiju dok vas nema kod kuće. 

– Novac, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljajte u svom domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima), već ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje kod osoba od povjerenja, ključ od kuće/stana ne ostavljajte ispod otirača, vrtnih patuljaka, tegli za cvijeće i sličnim mjestima, nikako ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene, ključ ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće obilaziti vaš dom (dobar susjed – siguran dom), organizirajte da vam netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga, ne uklanjajte cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja jer time dajete poruku da ste odsutni, adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu također ostavite osobi od vašeg povjerenja, ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga imate, spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično, na obiteljskim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima, preporučljiva je rasvjeta tijekom cijele noći, koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem, ne govorite svima da putujete i ne stavljajte takve objave na društvenim mrežama prije završetka putovanja – savjetuju iz policije. 

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da postanete žrtvom provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa i nazovite policiju na broj 192, jer je svaki, pa i najmanji trag važan i može pomoći da provalnik bude pronađen.

Također, policija ovim putem apelira na građane da obrate pozornost u okolici kojoj žive, na sumnjive osobe u susjedstvu, a ako primijetite kretanje sumnjivih osoba ili vozila, zabilježite registarsku oznaku, mjesto i vrijeme gdje je viđeno/a te o tome odmah obavijestite policiju na 192.

– Napominjemo da se krađe iz kuće ili provale ne događaju nekome drugome. Svatko može postati žrtvom navedenog kaznenog djela – dodaju iz policije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba