Savjet za sigurnost prometa na cestama održao redovnu sjednicu

VARAŽDIN: U ovoj godini 44 posto manje teških prometnih nesreća na cestama

Objavljeno: 28.06.2023. zagorjeinternational

O aktivnostima ŽUC-a, HC-a, HAC-a i PU varaždinske razgovaralo se na sedmoj sjednici koju je održao Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije u Županijskoj palači, ali i o provedbi preventivno edukativne akcije “Sigurno u školu s HAK-om”.

Povećanje sigurnosti

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec je informirao prisutne kako se ove godine na prometnicama PU varaždinske dogodila ukupno 472 prometna nesreća, a to je deset posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

– Ono što je najbitnije, imali smo manje teških prometnih nesreća za čak 44 posto. To su nesreće u kojima su osobe smrtno stradale ili zadobile teške tjelesne ozljede. Nadamo se da nadolazeći mjeseci, poglavito sedmi i osmi mjesec, neće narušiti stanje sigurnosti cestovnog prometa. Pojačat ćemo  nazočnost policijskih službenika na prometnicama te će se sva raspoloživa tehnika i oprema koju PU varaždinska ima za nadzor brzine i testiranje vozača staviti na teren. Nadamo se da će ove preventivne akcije koje provodimo preko Savjeta za sigurnost cestovnog prometa i što se tiče nabave reflektirajućih prsluka, doprinijeti tome da imamo i manje stradalih pješaka i biciklista jer ćemo ih s prslucima nastojati učiniti vidljivijima. Tako dugo ćemo nadzirati ovu kategoriju sudionika u prometu dok ne dođemo na postotak korištenja reflektirajućih prsluka barem preko 90 posto – zaključio je Posavec iz PU varaždinske.

Predsjednik županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama Zvonimir Sabati rekao je kako je sigurnost na cestama Varaždinske županije u ovoj godini ista kao i prethodnih godina. Također je spomenuo inicijativu savjeta, odnosno inicijative Policijske uprave varaždinske vezano uz nabavu reflektirajućih prsluka za bicikliste i inicijativu HAK-a vezano uz sigurnost djece u prometu.

– Cilj akcije je povećanje sigurnosti biciklista, posebice u vrijeme jeseni prilikom većih magli. U prvoj fazi bismo krenuli s otprilike tisuću reflektirajućih prsluka i vjerujemo da bi to polučilo rezultata. Naime, prvotna ideja Policijske uprave je bila da uz prvu opomenu biciklist dobije i besplatni prsluk, što bi značilo i upozorenje biciklistima da moraju zbog svoje sigurnosti i sigurnosti drugih nositi prsluk – rekao je Sabati.

Sanacija klizišta

Ravnatelj Županijske uprave za ceste, Tomislav Osonjački, je istaknuo kako je ova godina specifična, jer osim redovnog održavanja, postoje dodaci od prijašnjih godina, a u svibnju je Varaždinsku županiju pogodila i velika elementarna nepogoda u vidu poplava.

– Inače, u fazi je završetak projekta 25 klizišta, 55 km ceste po županijskim i lokalnim cestama. Za nova klizišta tek radimo projekcije i ove godine ćemo krenuti samo s tim cestama koje su zatvorene. Ostalo ćemo vidjeti u sljedećem razdoblju hoćemo li s našim sredstvima uspjeti sanirati nova klizišta ili ćemo morati tražiti pomoć Ministarstva. Trenutno asfaltiramo cestu Nova Ves, zatim imamo veliki projekt u Knegincu Gornjem, kružni tok u Svetom Petru u ludbreškom kraju kao i određene manje zahvate redovnog održavanja – rekao je Osonjački.

Sjednici su nazočili i župan Anđelko Stričak kao i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen. Župan je tom prilikom pohvalio rad članova Savjeta koji konkretnim idejama i inicijativama rade na sigurnosti prometa na našim cestama, a osvrnuo se i na uspješnu te konstruktivnu suradnju s HC-om, HAC-om, PU varaždinskom i ostalima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba