Ambijent Zazidja okupio brojne zaljubljenike u folklor

IVANJSKI KRIJESI: Općina Lobor s ponosom njeguje tradiciju i bogatstvo našeg kraja

Objavljeno: 27.06.2023. zagorjeinternational

Bijele stijene loborskog Zazidja ove su subote ugostile stotine ozarenih dječjih lica u sklopu Dječjeg dana folklora “Ivanjski krijesi“. Ova je manifestacija prva takve vrste u Loboru, a glavni su organizatori članovi Upravnog odbora Kulturno-umjetničkog društva ´Lobor´ koji su već u punom jeku priprema za proslavu 50. godišnjice osnivanja KUD-a koju će službeno obilježiti kroz manifestaciju Janine.

Mnogobrojni posjetitelji ivanjske manifestacije imali su priliku doživjeti pjesme i plesove Hrvatskog zagorja, prigorskog kraja i Međimurja, a publici su se, osim dvije sekcije KUD-a domaćina, predstavili gosti iz KUD-a ´Ljudevit Gaj´ Mače, KUD-a ´Golubovec´, KUD-a ´Salinovec´, KUD-a ´Belec´ te KUD-a ´Danica´.

Na kraju folklornog dijela manifestacije publici se obratila predsjednica KUD-a ´Lobor´ Marija Rihtarić koja je zahvalila svim izvođačima i posjetiteljima koji su došli unatoč neizvjesnoj vremenskoj prognozi te podržali prvo izdanje ove manifestacije. Osim toga, pozvala je sve zainteresirane da se pridruže na drugom dijelu manifestacije, odnosno sportskim igrama i aktivnostima koje je KUD domaćin pripremio u suradnji sa Savjetom mladih Općine Lobor. Kako bi se sudionici pripremili za igre, loborsko je Lovačko društvo pripremili gulaš za sve okupljene.

Gostujući su KUD-ovi formirali ekipe, pridružili su im se i roditelji te odrasli članovi KUD-ova, a potom su odmjerili snage u igrama povlačenja konopa, skakanja u vrećama “hbrijeg“, utrci u paru na “tri“ noge, voda-pongu, štafetnoj igri križić-kružić, kuglanju te gasu po gume. Osim igara, sudionici su se mogli okušati u karaokama, crtanju, igranju “školice“, raznim društvenim igrama, ali i sudjelovati na radionici bojanja drvenih tambura pod vodstvom Zvonimira Majdaka.

Povlačenje konopa izazvalo je najveći interes uz skakanje u vrećama te gas po gume. Na kraju igara predsjednica Savjeta mladih Katarina Plancutić obratila se u ime KUD-a i Savjeta mladih te svim sudionicima igara podijelila poklon pakete.

Kao što nagoviješta i sam naziv manifestacije, uz nadzor vatrogasaca DVD-a Lobor zapaljen je ivanjski krijes, a potom je uslijedilo druženje izvođača i posjetitelja.

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih nije skrivala zadovoljstvo uspješno održanom manifestacijom “Ivanjski krijesi” u Loboru.

– Općina Lobor s ponosom njeguje tradiciju i bogatstvo našeg kraja. Manifestacija “Ivanjski krijesi” je sjajan primjer predanog očuvanja naših običaja, pjesama i plesova, a Bijele stijene Zazidja su svjedoci velikog okupljanja zaljubljenika u folklor – od onih najmlađih pa do onih starijih. Ova prva takva manifestacija u Loboru bila je ispunjena pjesmama, plesovima i tradicijom Hrvatskog zagorja, prigorskog kraja i Međimurja. Uživajmo zajedno u druženju i tradiciji – poručila je načelnica Jembrih koja je zahvalila KUD-u Lobor na odličnoj organizaciji događaja te čestitala na 50. obljetnici. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba