Na radost i malih i velikih Jesejanaca - otvoren jedan od najljepših vrtića

“Mališane ćemo učiti njegovati kulturu i tradiciju Jesenja i tako poticati ostanak obitelji ovdje”

Objavljeno: 23.06.2023. zagorjeinternational

U vremenima kada ‘baka servis’ postaje luksuz, izgradnja vrtića postaje imperativ. Stoga je danas i službeno otvoren novoizgrađeni vrtić u Jesenju koki radi od 2. svibnja. Sam vrtić otvorile su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i majka petero mališana, od kojih su tri pohađaju vrtić, Martina Draganić te se je ovom prilikom osvrnula na njegov značaj za obitelji.  

Siguran boravak

– Izgradnja ovog vrtića je zapravo jedna velika stvar za roditelje koji rade. Jednog dana kad dođe vrijeme da se vratim na posao, djeca imaju gdje boraviti dok smo suprug i ja radimo – izjavila Martina i dodala kako su i djeca oduševljena što će ići u jedan od ljepših vrtića.  

Ovo je također, bila prilika za osvrnuti se na proteklo razdoblje kada vrtića nije bilo.  

– Prije su išli u Krapinu u što nam je oduzimalo dosta vremena jer smo morali dalje putovati. Ovo nam je blizu, na dvije minute od kuće, usput. Super je – kazala je Martina.  

Iako, predškolsko obrazovanje spada u domenu Ministarstva znanosti i obrazovanja, novi nastavni programi gledaju kako što više uključiti okolinu svakog pojedinog vrtića, a sve s ciljem ostanka mladih obitelji u Hrvatskoj.

– Ovo je vrlo vrijedna investicija koja je dobila podršku iz našeg programa ruralnog razvoja u maksimalnom iznosu od 973.000 eura. Ovim putem bi se posebno htjela zahvaliti ravnateljica vrtića koja nas je upoznala s radom koji itekako ima veze s određenim ciljevima poljoprivredne i drugih javnih politika – rekla je ministrica Vučković te dodala kako iz spomenutog programa je već financirano 17 vrtića i nekoliko društvenih centara.  

Ustanove kao što su vrtići otvaraju radna mjesta, a mališani će dobivati nova znanja koja do sada nisu bila praksa.

– Naša ustanova zapošljava desetak ljudi, a trenutačno nam vrtić pohađa približno 50 djece. Mališani nam borave u lijepom, modernom i dobro opremljenom objektu. Osim ovih ljepota suvremenog doba koja su ima na raspolaganju kod nas, mališane ćemo učiti njegovati kulturu i tradiciju njihovog mjesta te ćemo tako poticati ostanak obitelji u prekrasnom Jesenju – poručila je ravnateljica DV-a Jesenje, Jelena Crnek.

 

Najskuplji vrtić

Kapitalni projekt izgradnje dječjeg vrtića započeo je 2019. godine. S obzirom na to da su se kod izgradnje pojavili određeni problemi, ukupna investicija je s današnjim danom oko 12,6 milijuna kuna. Sam vrtić projektiran je za tri odgojne skupine, ukupno 52 djece s mogućnošću otvaranja i četvrte skupine.  

– Mi smo do nedavno, do 1. svibnja, kada smo otvorili ovaj dječji vrtić, imali 36-ero djece koji su pohađali dječje vrtiće na području grada Krapine. Sada, evo, možemo s ponosom reći da svako dijete u Jesenju ima mjesto u vrtiću, trenutno vrtić ima 46-ero djece s područja Općine Jesenje, a ostali broj djece je iz susjednih općina i grada Krapine. Mi ćemo se i dalje truditi da osiguramo mjesto za svako dijete s područja Jesenja, a za ona nepopunjena mjesta otvorit ćemo mogućnost da primimo djecu iz susjednih općina i Grada – ponosno je kazao načelnik Jesenja Dario Cvrtila.

Cijenu pohađanja vrtića od 370 eura, 50 posto sufinancira Općina, a 50 posto sufinanciraju roditelji za prvo dijete, dok za drugo dijete Općina sufinancira 70 posto. Treće dijete je sufinancirano u 100 postotnom iznosu.

– Ovo je svima nama, zbog svega onoga što se događalo vezano ovaj projekt, jedno veliko olakšanje. Ono što nam je sada obveza je da osiguramo svake godine potrebna sredstva – zaključio je načelnik Cvrtila te uputio zahvalu roditeljima koji su s razumijevanjem prihvatili cijenu jednog od najskupljih vrtića u županiji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba