Uz posebne gošće, poznate stanovnice spilje Vindija, voćanske vile

KUD Voća ove godine po četvrti puta obnavlja tradiciju paljenja ivanjskog krijesa

Objavljeno: 16.06.2023. zagorjeinternational

Kakve su stvarno vile, gdje obitavaju, tko su zapravo i zašto ih neki vole dok ih se drugi užasavaju, tko je sve vjerovao u njih, a tko s njima komunicirao I preživio da bi mogao prepričavati svoje nesvakidašnje iskustvo? Doznajte na predavanju u nedjelju 18. lipnja u 20 sati, prije samog paljenja krijesa na bajkovitoj župnoj livadi u Donjoj Voći. 

KUD Voća ove godine po četvrti puta obnavlja višestoljetnu tradiciju paljenja ivanjskog krijesa na Voći koje će biti popraćeno, osim napjevima i muzikom članova KUD-a Voća, i bajkovitim dijelom, odnosno predavanjem vezanim uz vile. 

– Znamo da su, prema voćanskim legendama, vile stari stanovnici kraja, živjele su u spilji Vindiji te su od seljaka tražile da im daruju dio uroda, a zauzvrat im donosile lijepo vrijeme, a ovom će prilikom i one posjetiti i ivanjski krijes – najavljuju organizatori.

Na voćanske će se legende o vilama nadovezati Kristijan Petrović koji će ispričati sve o ovim stvorenjima vezanim prvenstveno uz slavensku mitologiju u izlaganju pod nazivom “Nesputane – jedna vilovita priča“. 

Svi su pozvani da dođu i da prije svega uživo vide voćanske vile, te da nauče ponešto i o širem vilinskom svijetu, a nakon što padne mrak, vužgat će se krijes čija će snaga otjerati sve ono što nije dobro u godini. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba