BOGATSTVO VARAŽDINSKE ŽUPANIJE: Čak 14 KUD-ova nastupilo na Županijskoj smotri folklora

Varaždinski folklorni ansambl i KUD Salinovec izborili nastup na državnoj smotri

Objavljeno: 05.06.2023. zagorjeinternational

U Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu, u nedjelju je na 19. smotri koreografiranog folklora Varaždinske županije i 9. županijskoj smotri izvornog folklora, nastupilo više od 400 plesača, pjevača i svirača iz 14 kulturno – umjetničkih društava. Smotre su organizirane od strane Zajednice kulturno – umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a Marof, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Varaždinske županije i Grada Novoga Marofa.

Pobjedu 19. smotre koreografiranog folklora je odnio Varaždinski folklorni ansambl s koreografijom “Oj ti draga moja mila” autora Pjerina Hrvaćanina, a u glazbenoj obradi Tibora Büna. KUD Salinovec s koreografijom “Lepa Jana se šetala”, koju je za scenu priredio Tihomir Kukulić, pobjednik je 9. smotre izvornog folklora. Odluke su donijeli selektori Smotre  dr. sc. Stjepan Sremac i Dražen Varga, pa će Varaždinski folklorni ansambl i KUD Salinovec predstavljati Varaždinsku županiju na državnim susretima, u kolovozu za izvorni folklor, a u listopadu za koreografirani folklor.

Zamjenica župana Silvija Zagorec koja je otvorila manifestaciju, čestitala je pobjednicima, ali i svim sudionicima.

– Posebno je lijepo bilo na Županijskoj smotri folklora koja je u punom sjaju održana nakon dvije pandemijske godine. Uživali smo u izvedbama 14 kulturno – umjetničkih društava, koji su nam na jednome mjestu pokazali različitost, ali i jedinstvenost folklornog izričaja našega kraja. Naši folkloraši s ponosnom nose svoje nošnje, u koje je utkano naslijeđe generacija prije njih, njihovih roditelja, baka i djedova. Svima njima, kao i njihovim voditeljima upućujem zahvalu što neumorno i s ljubavlju njeguju i čuvaju našu baštinu, a organizatorima upućujem čestitke i pohvale na još jednoj odličnoj smotri – istaknula je Silvija Zagorec.  

Čestitke je uputio i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. 

– Ovogodišnja smotra i veliki broj sudionika pokazuju očiti oporavak folklora te ponovno uključivanje malih i bivših folkloraša u kulturno – umjetnička društva. Želim vam da u najboljem svjetlu prikažete svoje dugo uvježbavane koreografije i da se svi osjećate ugodno ovdje u Novom Marofu – rekao je Jenkač.   

Zadovoljni su bili i organizatori, predsjednik Zajednice kulturno – umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda i predsjednica KUD-a Marof Dijana Kropek. 

– Sama činjenica da se na Županijskoj smotri predstavilo 14 društava govori puno, govori da su kulturno – umjetnički amaterizam i folklor sastavni dio našeg života te jedan od vidova ispunjenja našeg slobodnog vremena, a sve u cilju očuvanja i prezentacije kulturne baštine – zaključio je Zlatko Peharda.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba