Premijer Plenković održao radni sastanak s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi

Rastu plaće za 219.000 službenika, regres od 300 eura svima 

Objavljeno: 05.06.2023. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković održao je radni sastanak s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na kojem je, kako je izvijestio premijer, odlučeno kako će se u idućim danima dogovoriti memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama, piše 24sata.

– To treba staviti u kontekst izrade novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika – dodao je premijer.

Kako je rekao, radi se o velikom reformskom zahvatu koji će kroz nekoliko dana krenuti u proces javnog savjetovanja. 

– Cilj tog procesa je da Zakon stupi na snagu 1. siječnja, to će trajati nekoliko mjeseci i zaključili smo da se trebamo voditi onom “Više daje tko brzo daje”. Odlučili smo ovako obuhvatiti 219.000 službenika u javnim i državnim službama i to tako da bi plaća porasla za 100 eura onima koji imaju najmanje plaće. 80 eura bi rasla plaća onima s koeficijentima 1,53, a za 60 eura onima s koeficijentom 1,67 – pojasnio je Plenković i dodao da bi se odluka primjenjivala već za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju. 

– Razgovarali smo i o regresu. Ustavni sud ne slaže se s razlikom u plaćama između članova sindikata i ostalih, pa smo dogovorili da se regres od 300 eura primjenjuje na sve – izvijestio je.

Ovime će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici, a premijer je rekao kako smatra da se radi o velikom koraku naprijed.

Sastanku su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Marko Primorac, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba