U tijeku je 'Štruklijada' na Bajerima

Ljudi iz cijele Hrvatske uživaju u zagorskim delicijama, pridružite im se!

Objavljeno: 03.06.2023.

Bedekovčanskim jezerima danas se šire mirisi zagorskih štrukla koji, podsjetimo, nose europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla. Već tradicionalna ‘Štruklijada’ županijska je manifestacija izložbeno natjecateljskog karaktera na Bajerima. Posjetitelji ni ove godine nisu razočarali pa su u velikom broju stigli na Bajere kako bi razmazili svoje nepce specijalitetom od svježeg kravljeg sira, domaćeg maslaca, jaja i brašna premazanog domaćim vrhnjem i zapečenog u krušnoj peći.

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić stigao je na Bajere i poručio kako mu je posebno drago da je manifestacija započela 2007. godine na OPG-u Marka Kosa. Prošlo je 16 godina, a manifestacija dobiva nove vrijednosti…

-Došli su ljudi iz cijele Hrvatske da uživaju u zagorskim štruklima i vinu. Od početka manifestacije prošlo je 16 godina i ona ne samo da ide dalje, nego dobiva nove vrijednosti i nove sudionike. Ona je dobra za brendiranje regije. Imamo pet certificiranih proizvođača štrukli, a sve to zajedno doprinosi razvoju Krapinsko – zagorske županije kao bajke na dlanu i destinacije koja osim toplica ima dobru hranu i vino – rekao je Hajdaš Dončić.

Manifestaciju je posjetio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Podsjetio je kako je jučer otvoren 55. ‘Sajam vina’, danas je u tijeku 14. ‘Štruklijada’, a sutra slijedi manifestacija ‘Igrajte nam muzikaši’.

-Drago mi je da se okupio tako velik broj ljudi, pozivam vas da prošećete i osim degustacije ocijenjenih, najboljih vina i najboljih štrukli na svijetu, obiđete i štandove OPG – ova s domaćim proizvodima. Jedina smo regija Europe koja ima zaštićen cijeli meni, radimo na zaštiti sorti vina pa će to biti kompletna ‘Bajka na dlanu’ – rekao je Kolar.

Direktorica TZ-a KZŽ Sanja Škrinjar poručila je kako su ovakve manifestacije od izuzetne vrijednosti. Tendencija je, kako je naglasila, u budućnosti imati što više certificiranih proizvođača zagorskih delicija.

-Sigurna sam da će to onda i podići cijenu naših proizvoda. Nekad su štrukli bili hrana siromaha, a danas su delicija koje traži svi turisti. Oduvijek smo željeli podići broj gostiju, a gastronomija zasigurno tome doprinosi – poručila je Škrinjar.

Na ovogodišnjoj Štruklijadi izlažu Klet Zagorski dvori – Vinarija Micak (Marija Bistrica), Villa Zelenjak – Ventek, OPG Kos, Slastice tri užitka, Vuglec breg, OPG Galic, Terme Tuhelj, Srednja škola Zabok, Srednja škola Pregrada, OŠ Brestovec Orehovički, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i Turistički apartman Snježna kraljica Sljeme.

Ove se godine natječe 13 natjecatelja titulu najbolje pripremljenih štrukla, a ocjenjivat će ih Dražen Đurišević (voditelj kulinarstva Podravke), Božica Brkan (književnica, novinarka i autorica magazina Oblizeki) i Brankica Kralj (nastavnica stručnih predmeta ugostiteljstva i turizma).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba