Ususret 101. obljetnice rođenja: U Velikom Trgovišću održan XIV. znanstveni skup "Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća"

“Da nije bilo predsjednika Tuđmana i njegove vizije, mi danas ne bismo imali državu. Kako vrijeme prolazi, svi će to shvatiti”

Objavljeno: 12.05.2023. Nikola Turin

Ususret 101. obljetnice rođenja prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u petak su kod njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću položeni vijenci i zapaljene svijeće. Delegaciji Županijske organizacije HDZ-a KZŽ pridružili su se i drugi brojni uzvanici, suvremenici te štovatelji lika i djela prvog hrvatskog predsjednika. Time je ujedno započela manifestacija ‘Dani dr. Franje Tuđmana’. 

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a KZŽ i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je da je dr. Franjo Tuđman jedan od najznamenitijih Zagoraca na kojeg svi možemo biti ponosni, čak i oni koji dosad nisu bili njegovi štovatelji.

Lider

– Kako vrijeme prolazi, ljudi sve više uviđaju važnost našeg prvog predsjednika, pa će vjerojatno kroz određeno vrijeme njegova veličina i djelo biti prepoznatljivi. Da bi se Hrvatski narod i branitelji poveli u osnivanje vlastite države, trebali su ispred sebe imati lidera, a dr. Franjo Tuđman je to uistinu i bio – rekao je Gregurović te se ovom prilikom prisjetio jednog od Tuđmanovih posjeta Krapini:

– Imam jednu fotografiju na koju sam osobito ponosan, kao osnovnoškolac u 90-tima, kada je predsjednik bio u Festivalskoj dvorani u Krapini, a ja sam sjedio red iza njega i za mene je to bilo čudo – kazao je Gregurović.  

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić nadovezao se na riječi predsjednika HDZ-a KZŽ Gregurovića te također istaknuo važnost prvog hrvatskog predsjednika za današnju Hrvatsku.

–  On je utemeljitelj države i stvarni otac domovine. Osobno je najzaslužniji, uz hrvatske branitelje, za pobjedu u Domovinskom ratu, ali svakako je najzaslužniji za stvaranje države i zato smo danas članica Europske Unije, NATO-a, Schengena i eurozone. To je bio njegov cilj – poručio je Granić.

Svake se godine povodom obilježavanja rođenja dr. Franje Tuđmana organizira i znanstveni skup na kojeg je ovom prilikom podsjetila saborska zastupnica i potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić. 

– Uvijek je tu naša zaklada koja organizira ‘Dane Franje Tuđmana – Hrvati kroz vrijeme’. Svaki put zapravo obrađujemo određene teme, a i ove godine na svečanoj akademiji imamo izuzetno zanimljive teme – poručila je Bušić te se prisjetila dr. Franje Tuđmana iz doba kada je vodila ured predsjednika u ratnim godinama.  

Čvrstoća i odlučnost 

– O sjećanju na prvog predsjednika bi mogla jako puno govoriti, no u jednoj rečenici, to je čvrstoća i odlučnosti. Da nije bilo predsjednika Tuđmana i njegove vizije, mi danas ne bi imali Hrvatsku državu, a kako vrijeme prolazi mislim da će to svi shvatiti – rekla je Bušić.

Iz Udruge “Muži zagorskog srca”, koja je uz Zakladu hrvatskog državnog zavjeta i Općinu Veliko Trgovišće suorganizator skupa, obratio se predsjednik Rajko Fureš. 

– Mi od 2008. godine održavamo ovaj znanstveni skup kako bi se afirmiralo sve ono pozitivno što je dr. Franjo Tuđman napravio za Hrvatski narod. Kroz dosad održane skupove i gotovo 300-tinjak znanstvenih priloga, izdano je i devet znanstvenih zbornika. Za sljedeću, 15. godinu, pripremamo jubilarni 10 zbornik. Na današnjem skupu od eminentnih izlagača moram spomenuti profesora Matu Granića, ministra za vrijeme Franje Tuđmana, koji nam je ispričao vlastita iskustva s plana mirne reintegracija hrvatskog Podunavlja, dok je potpredsjednica Bušić govorila o politici Franje Tuđmana prema BiH te nizu aktualnih tema. Također, prikazan je film gospodina Čuture o dr. Franji Tuđmana, a održano je i izlaganje gospodina Žužića, dok sam ja dao osvrt o početku pluralizma na podruju RH – rekao je Fureš. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba