Prezentiran je ‘Mali vrtek’ u sklopu inicijative ‘Girls own STEM’

Upoznajte Maju Peroš iz Svetog Križa Začretja koja je oduševila svojim projektom

Objavljeno: 10.05.2023. zagorjeinternational

Udruga Bioteka iz Zagreba provodi projekt ‘Girls own STEM’, čiji je cilj osposobiti 50 srednjoškolki s područja Hrvatske, a posebice onih koje dolaze iz društveno – ekonomski slabije razvijenih sredina i okolnosti, za daljnji razvoj karijere i rad u STEM (eng. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) području. Nakon pripremnih edukacija i trodnevnog kampa u Zagrebu početkom siječnja ove godine, planirano je, da djevojke radom na projektu razviju jedan vlastiti lokalni projekt kojima će riješiti jedan okolišni, društveni ili ekonomski problem u svojoj lokalnoj sredini, koristeći STEM metode i pristup.  

Jedna od 50 srednjoškolki je i Maja Peroš iz Svetog Križa Začretja, učenica prvog razreda Zdravstvenog učilišta u Zagrebu, Farmaceuti, koju je za GO STEM kamp predložio i nominirao njezin profesor biologije Hrvoje Malić. Maja je u kontaktu i dogovoru s učiteljima i prijateljima svoje bivše škole osmislila i razvila lokalni projekt revitalizacije školskog vrta “Mali vrtek” u suradnji s Učeničkom zadrugom “Začretko”. Projektom je planiran u nekoliko faza. U prvoj fazi izrađen je plan rada i aktivnosti s razrađenim metodama.  

U OŠ je pred ravnateljem Dariom Šimagom, voditeljicom zadruge Jadrankom Tepeš te članovima Učeničke zadruge i volonterima odrađena prezentacija projekta preko “Obrasca za samostalni GO STEM lokalni projekt”. Projektom je planirana revitalizacija školskog vrta i voćnjaka, u sklopu koje bi se na povišenim vrtnim gredicama zasadili nasadi lavande i smilja, a u voćnjaku bi se posadile nove sadnice jabuka, krušaka i šljiva. Osim rezultata produkcije u vidu svježeg, netretiranog voća za školsku kuhinju i sirovine za pilot proizvodnju macerata i balzama, projekt će imati direktne pozadinske efekte jer se stvaraju preduvjeti praktične edukacije u “laboratoriju na otvorenom”, kroz praćenje sezonskog i životnog ciklusa biljaka. Planirana je i nabavka WiFi analizatora svojstva i parametara okoliša (zemljišta) u vidu pH, vlažnosti, temperature i insolacije, putem kojeg bi se dobiveni podaci obrađivali, analizirali i prezentirali u odgovarajućim formatima kao input za potrebne aktivnosti oko kvalitetnijeg rasta i razvoja biljaka i sadnica.

Projekt je odobren i prihvaćen od strane OŠ i Učeničke zadruge “Začretko”, odnosno odobren i mentoriran od strane udruge Bioteka koja će ga sponzorirati sredstvima potrebnim za njegovu provedbu. Trenutno je u fazi pripreme povišenih gredica za sadnju lavande, smilja i nevena, uređujemo terene u voćnjaku i pripremamo zemljišta za sadnju voćaka. Također, po odobrenim sredstvima za financiranje projekta, nabavlja se sadni materijal i gnojiva te dio potrebnog alata. Nastavak aktivnosti je planiran u predstojećim vikendima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba