Sami hvalospjevi mogli su se čuti na svečanoj sjednici održanoj povodom proslave Dana općine Vinica

“Vinica se razvija ubrzanim tempom, a to i zaslužuje, susjedi se mogu ugledati na vas”

Objavljeno: 28.04.2023. Vanja Hozmec

Općina Vinica je na blagdan Svetog Marka, 25. travnja, proslavila svoj dan, a tim je povodom u Dvorani općine u petak održana i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su se okupili brojni uvaženi gosti, Viničani, Viničanke te njihovi prijatelji. 

Kako je rekao načelnik Branimir Štimec, ako se pogleda samo godinu dana unazad, općina je danas neprepoznatljiva.

Najistaknutiji projekti

– Nigdje više nema prašine, sve je asfaltirano tako da je naš najveći projekt, aglomeracija, pri kraju. Što se tiče ostalih realiziranih projekata, dovršene su Anina ulica i Gornja ulica, a neki dan smo otvorili i kafić ‘Green’ u kojeg su naravno svi dobrodošli. Nadalje, kupili smo komunalni traktor vrijedan više od milijun kuna i sada sve naše ulice možemo sami održavati – započeo je načelnik.

Isto tako, u protekloj je godini kompletno obnovljen Vatrogasni dom koji će postati vatrogasni centra za cijelu regiju.

– Naši vatrogasci to zaslužuju jer su oni ekipa koja je doista u svakom trenu spremna pomoći bilo kome u bilo koje doba – dodaje načelnik.

Od projekata koji su još u tijeku je već spomenuta aglomeracija koja je pred samim krajem, a tu je i veliki projekt rekonstrukcije dvorca ‘Arboretum Opeka’. Tu se radi o dva projekta, jedan je ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi’ dok je drugi infrastrukturni, odnosno, obnova samog dvorca. Ukupna je vrijednost projekata, dodao je Štimec, više od 90 milijuna kuna, a Vlada je dodijelila dodatnih 20 milijuna kuna za obnovu dvorca.

– Nadam se da ćemo do sljedeće svečane sjednice biti u prostorima dvorca – dodao je načelnik.

Predsjednik Općinskog vijeća Predrag Štromar istaknuo je da svi zajedno u Vinici mogu biti zadovoljni svime što se radi. 

– Izuzetno mi je drago što je s nama danas ministar Radovan Fuchs koji će morati osigurati još 2,6 milijuna eura da bi mogli završiti obnovu dvorca koji je pri kraju. Mladima to možda nije toliko bitno, no starijima je jako bitno da se vrate u taj ambijent gdje su u mladosti proveli lijepa vremena. Mladima je pak bitno da ta škola bude glavni centar što se tiče poljoprivrede, u kojeg će dolaziti učenici iz cijele Hrvatske – poručio je Štromar.  

Ministar Fuchs naglasio je da je Vlada uložila oko 80 milijuna eura u obrazovni sustav Varaždinske županije, a što se tiče projekata u Vinici, poručio je da će se oni svakako dovršiti.

– Imat ćemo tu centar kompetencija u jednom od, usudio bih se reći, najljepših objekata. Vinica se divno i krasno razvija i sigurno da lokalna vlast čini sve da se osiguraju što bolji uvjeti života u ovom kraju – poručio je Fuchs i dodao da se nada da će na području općine, ali i u cijeloj regiji, biti još više djece. 

Vizija, znanje, iskustvo 

Uime načelnika i gradonačelnika nekoliko je riječi rekao načelnik Cestice Mirko Korotaj.

– Za voditi općinu potrebna je vizija, znanje i iskustvo. Sve čemu ovdje imamo prilike svjedočiti dokaz je da u Vinici sve to postoji i funkcionira. Vinica se razvija ubrzanim tempom, a to i zaslužuje i mi, susjedne općine, se doista možemo ugledati na vas – poručio je Korotaj i zaželio da vodstvo, na čelu s načelnikom Štimcem,, uspješno provede i buduće projekte.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nadica Dreven Budinski poručila je da je vidljivo kako je Vinica općina koja radi sve za dobrobit svojih mještana.

– Vidljivo je da ovdje vlada sklad i sjajna suradnja sa Županijom, ali i Državom. Ovdje nikada nije bilo više investicija, unatoč tome što su protekle godine bile jako izazovne i drago mi je da Vinica zna kako i da sve što radi, dobro odrađuje za dobrobit svojih mještana. Općina Vinica ima prekrasnu prošlost, a vjerujem da će imati još ljepšu budućnost – rekla je Dreven Budinski. 

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj obratio se uime predsjednika Republike Zorana Milanovića i podsjetio okupljene da je Vinica kroz povijest bila prva u mnogočemu.

– Varaždin je praktički dobio struju iz Vinice, vinička vina su se pila na bečkom dvoru, ovdje su osnovani ‘Tigrovi’ i odavde je krenula obrana Hrvatske u ratu. Također, tu je snimljen i prvi animirani film u zemlji. Doista se imate čime ponositi – započeo je Bosilj, pa nastavio:

– Za dva tjedna ćemo imati potpisivanje ITU sporazuma čiji je sudionik, uz Varaždin, i Općina Vinica, a od 22 milijune eura koliko je predviđeno za naše područje, jedan dio kolača dolazi i ovdje što samo može značiti nešto pozitivno. Još investicija za boljitak života svih mještana – rekao je Bosilj i poručio da Općina uvijek može računati na podršku Varaždina kao partnera, ali i prijatelja. 

Istaknuti mještani 

Također, istaknuto je da u Vinici ima mnogo vrijednih i marljivih ljudi, a oni najistaknutiji su ovom prilikom i nagrađeni. Plaketu Općine dobili su Odbojkaški klub Vinica, Damir Fotak te Vatrogasna zajednica Općine, dok je priznanje posthumno dodijeljeno Vladi Pajtaku. Također, novčano su nagrađeni i najbolji studenti Neven Boltek, Jelena Mihalić i Viktorija Lukaček, a uime nagrađenih pred okupljenima se obratio Damir Fotak i zahvalio na vrijednim priznanjima.  

Na posljetku, varaždinski župan Anđelko Stričak najprije je čestitao svim Viničanima i Viničankama Dan općine, a potom poručio:

– Imaju doista puno razloga za veselje. Kada bi gledali investicije po stanovniku, moja je pretpostavka da ih upravo ovdje ima najviše. Uz navedene projekte koje je spomenuo načelnik, tu je još niz investicija u osnovnoj i srednjoj školi, ali i Domu zdravlja. Kada bi se vratili unazad 10-ak do 20-ak godina, mislim da bi svi bili zatečeni danas viđenim – poručio je župan Stričak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba