Povodom Dana općine Stubičke Toplice, načelnik Beljak za nas je napravio pregled svih izvršenih projekata i najavio najveća ulaganja u povijesti općine:

“U dogradnju škole i izgradnju sportske dvorane ulaže se 6,1 milijun eura, a u Specijalnu bolnicu preko 17 milijuna”

Objavljeno: 25.04.2024. zagorjeinternational

Ususret Danu općine Stubičke Toplice i Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, zamolili smo načelnika Josipa Beljaka za pregled protekle godine i projekata koji su izvršeni, uz naravno najavu budućih za naredno razdoblje. 

Kako nam je načelnik Beljak rekao, u zadnjih godinu dana najviše se ulagalo u protupotresnu obnovu kao i u većini ostalih općina i gradova na području županije. 

– Mi smo kroz Fond solidarnosti obnovili četiri dionice cesta te sanirali jedno klizište s pješačkom stazom, sanirali smo unutarnja oštećenja dječjeg vrtića, društvenih domova i za sve to dobili 100 posto povrat sredstava, a ukupna vrijednost tih investicija iznosila je oko 820.000 eura. Osim tih asfaltiranja koja su išla kroz protupotresnu obnovu, još smo asfaltirali četiri dionice nerazvrstanih cesta. Kontinuirano se ulaže u održavanje kompletne komunalne infrastrukture. Izgrađeno je fitness workout igralište u Strmcu Stubičkom, ulagalo se u društvene domove, u domu u Strmcu Stubičkom zamijenjena je stara rasvjeta novom, energetski učinkovitom led rasvjetom te je dom kompletno klimatiziran – kazao je načelnik Beljak te posebno istaknuo još nekoliko izvršenih ulaganja: 

Brojna ulaganja 

– U domu u Pili uvedeno je novo centralno grijanje te se ovih dana montira i nova kuhinja, a oba doma su opremljena i novim visokokvalitetnim rashladnim vitrinama. U središtu mjesta zamijenili smo dotrajali javni sat novim. Odredili smo niz manifestacija od kojih posebno izdvajamo naše dvije najveće, Mali Ulični Festival te Gljivarenje v Stubakima – kazao je Beljak naglasivši kako se puno projektira i priprema za buduće natječaje, a to je dio koji nije očima vidljiv, ali je izuzetno bitan kako bi bili spremni za prijave na natječaje. 

Ovom prilikom načelnik je skrenuo pozornost i na izazove s kojima se susreću u Općini. 

– Velik problem nastao je nakon izbijanja rata u Ukrajini kada se na globalnoj razini poremetilo tržište sirovina te uvelike dovelo do poskupljenja gotovo svih materijala i energenata. Za nešto što nam je prije par godina trebalo npr. 100.000, sad nam treba minimalno 150.000 eura ili više. Težak je to udarac na proračun i sve teže je izvršavati predviđene projekte jer jednostavno nedostaje sredstava dok su očekivanja i dalje ista ili još i viša. S druge strane, veći je priljev sredstava od poreza zbog povećanja plaća, ali opet, ne u tolikoj mjeri da anulira ova poskupljenja. Javljamo se na sve moguće natječaje i maksimalno pokušavamo osigurati dodatne izvore prihoda kako bismo sve planove izrealizirali – poručio je Beljak. 

Gotovo cijela Hrvatska muku muči s negativnom demografskom slikom, no situacija u Stubičkim Toplicama je itekako pozitivna. Zbog toga nas je zanimalo što to Općina radi drugačije. 

– Općina smo koja skoro da i nema pad broja stanovnika uspoređujući popise iz 2011., i 2021. godine i po tome smo najbolji u županiji. Tome svjedoči i konstantan porast broja učenika u osnovnoj školi kao i djece u našem vrtiću. Kako bi osigurali smještaj za svu djecu upravo projektiramo dogradnju Dječjeg vrtića još jednom sobom, a u planu je i kupnja zemljišta za dodatno proširenje budući da na postojećoj parceli veće širenje nije moguće. Općina već duže vrijeme osigurava sav materijal za osnovnoškolce, dajemo velik broj stipendija, sufinanciramo kupnju udžbenika za srednjoškolce, sufinanciramo prijevoz i đačke domove, odlaske na natjecanja naših najdarovitijih učenika i slično – kazao je načelnik Beljak dodavši kako su od 2017. godine dvaput povećavali iznos za novorođenčad, pa tako ona sada iznosi 250 eura za prvo dijete, 500 eura za drugo i 750 eura za treće i svako sljedeće dijete.  

Inače, povodom Dana općine, u travnju su svi roditelji s područja općine oslobođeni plaćanja vrtića kako bi im se pomoglo u rješavanju svakodnevnih troškova. Uz to načelnik Beljak istaknuo je kako Općina brine i o starijim osobama za koje su, osim oslobođenja plaćanja komunalne naknade za sve starije od 65 godina koji žive u samačkom domaćinstvu, po prvi puta uveli i božićnice i uskrsnice za one s mirovinama manjim od 300 eura. 

Sportska destinacija

Skijaškom utrkom ‘Snježna kraljica’ Stubičke Toplice stavljene su svjetsku sportsku kartu, što su u Općini uspješno prepoznali kao potencijal, pa ne uvrštavanje u ovogodišnji FIS kalendar nije naštetilo sportašima u ovom kraju Zagorja. 

– Kada se govori o ‘Snježnoj kraljici’, mi tu već godinama nemamo neki poseban efekt osim da smo bili polazna stanica za neke od gledatelja. Za promociju naše općine puno veći efekt imaju auto-utrke koje se već 30 godina održavaju na relaciji Pila-Sljeme, zatim turniri u Tae Kwon Dou, stolnom tenisu te sportskom ribolovu, a u zadnje vrijeme i Disc-golf turnir na kojeg dolaze igrači iz cijele Europe. Naše Disc-golf igralište je postalo najpopularnije mjesto za igru, odnosno najposjećenije u cijeloj Hrvatskoj. Posjetili su ga čak iz SAD-a, Kanade i Novog Zelanda što uvelike doprinosi promociji Stubičkih Toplica kao vodeće outdoor destinacije Zagorja. Prošle godine bili smo po prvi puta domaćin biciklističke utrke Grand Fondo Roonda Stubaki s više od 240 biciklista koji su vozili 100 kilometara po Zagorju. Ove godine očekuje nas drugo izdanje i već sad imamo više od 250 prijava što nas stavlja na prvo mjesto kada su u pitanju biciklističke utrke na kontinentalnom dijelu RH. Mislim da ova utrka ima veliki potencijal i mislim da ćemo ubrzo prestići i utrke koje se organiziraju u Istri i Dalmaciji jer ljepote i atraktivnost rute koje pruža naše Zagorje su jedinstvene i neprocjenjive – objasnio je Beljak. 

Kako smo na početku rekli, bila je ovo prilika osim rezimea prošle godine, napraviti s načelnikom i pregled svega onog što se planira za naredno razdoblje. 

– Za nas je daleko najveća i najvažnija investicija dogradnja osnovne škole i izgradnja školske sportske dvorane. Kao jedina općina osnivač osnovne škole u Zagorju, dužni smo sve investicije provesti samostalno. Godinama smo pripremali ovaj projekt znajući da će biti u ovom razdoblju raspisan natječaj. Dobili smo suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, uskoro se očekuje i odluka o financiranju kojom bi 80 posto ukupnog troška bilo sufinancirano nepovratnim sredstvima iz NPOO-a, dok bi razliku osigurali sami. Radi se o projektu “teškom“ 6,1 milijun eura čime se osiguravaju maksimalni uvjeti za obrazovanje naše djece, konačno osiguravaju uvjeti za normalno odvijanje nastave tjelesnog odgoja i što je izuzetno bitno, osiguravaju se uvjeti za jednosmjenski rad te mogućnost organiziranja produženog boravka što je danas sve više traženo od mladih obitelji. Realizacija ovog projekta sigurno će još više privući mlade obitelji u našu općinu – poručio je Beljak dodavši i niz manjih projekata koji su u planu, kao što su izgradnja treće faze kolektora od Strmca do Pile, uređenje parka vozača Pila, rješavanje problema napuštenog odmarališta HŽ-a kraj same željezničke stanice te projekt uređenja površine kraj same općine koji će biti predstavljen na sam Dan općine. 

Najveća investicija 

U općinu je stigla i najveća investicija u njezinoj povijesti. Riječ je o ulaganju u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, pa nas je zanimalo kojim se tempom kreće projekt koji ima vrlo kratak rok završetka. 

– Riječ je o izgradnji hotela s pet zvjezdica s 36 soba, restoranom, kongresnom dvoranom, ugostiteljskim sadržajima sa sunčalištem i zelenom površinom na krovu te natkrivanje vanjskog bazena i izgradnja dodatnih wellness sadržaja sveukupne vrijednosti 17,6 milijuna eura od čega je 16,5 milijuna nepovratnih sredstava iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Početkom svibnja bi se trebao znati izvođač radova dok bi sam završetak projekta trebao biti sredinom 2025. godine. Što drugo reći nego da smo presretni zbog ovog. Možemo zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i njegovoj uspješnoj provedbi kao i onima koji su prepoznali vrijednost ovakvog projekta i odobrili ga. Ovime će se Stubičke Toplice još više učvrstiti među vodećim destinacijama kada je u pitanju zdravstveni turizam – kazao je načelnik Beljak. 

Kako to tradicionalno biva u Zagorju, dani općina praćeni su bogatim kulturno-zabavnim programom. Iznimka nisu ni Stubičke Toplice čija je proslava već započela. 

– Kao i svake godine organiziraju se brojna športsko-kulturna događanja povodom Dana općine, a sve skupa traje oko mjesec dana. Ima stvarno puno sadržaja, kako za djecu, tako i za starije i nadam se da će svatko moći naći nešto za sebe. Ove godine još dodatno obilježavamo i petu godišnjicu posvećenja naše župne crkve Sv. Josipa i za tu priliku organiziramo malu proslavu nakon mise na koju su svi pozvani. Uz podjelu graha i domaćih kolača, za sve prisutne bit će organiziran i zabavni program, a sve će se odvijati na školskom igralištu – najavio je Beljak. 

Za kraj smo zamolili načelnika i za poruku svojim sumještanima povodom Dana općine. 

– Želio bih se zahvaliti svim stanovnicima općine Stubičke Toplice, od onih najmlađih do onih najstarijih, koji svojim trudom i angažmanom pomažu da nam općina bude i dalje poželjno mjesto za život. Hvala na svakoj sugestiji, prijedlogu, pohvali, ali i kritici. Hvala na dobroj suradnji svim udrugama, ravnateljima i djelatnicima naših ustanova te svim vijećnicama i vijećnicima. Nadam se ovakvoj suradnji i ubuduće kako bi zajedničkim radom i zalaganjem doprinijeli da nam naša općina bude još ljepša. Svim dragim Topličankama i Topličanima čestitam Dan naše općine – poručio je načelnik Josip Beljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba