Stigli za dva sata i osam minuta

Zahvaljujući vozaču Luki i asistenciji policije, spašen je život dvogodišnjeg djeteta koje je trebalo hitni transport iz Osijeka u Zagreb

Objavljeno: 28.04.2023. zagorjeinternational

Teško oboljelo dvogodišnje dijete prošlog je ponedjeljka trebalo hitni prijevoz iz Osijeka do Zagreba, a cijeli je put trajao samo dva sata i osam minuta zahvaljujući ogromnim naporima vozača hitne, ali i divnoj gesti policije. Naime, zbog radova na putu, policija je morala regulirati promet na autocesti i osigurala je pratnju cijelim putem od Zagreba do Osijeka, a zbog djetetovog stanja, nekoliko su ga puta čak morali i reanimirati, piše 24sata.

Vozač hitne bio je Osječanin Luka Novaković koji je rekao kako je ovo bila izuzetno stresna situacija za njega. 

– Nikome od vozača nije drago kada čuje da do Zagreba s pacijentom mora doći u što kraćem roku, a pogotovo nam je teško kada vozimo djecu. A ja sam znao da je već danima zatvorena dionica ceste kod Križa i to 19 kilometara te da će to biti veliki problem. Pitao sam HAC mogu li nas ikako pustiti kroz tu dionicu no, rekli su da ne mogu, pa sam, na svoju ruku, nazvao policiju, objasnio slučaj i zatražio pratnju sve do Zagreba jer sam smatrao da drugačije ne bismo uspjeli. Na sreću, policija nam je izašla u susret i na tome sam im iznimno zahvalan – kaže Luka s kojime je toga dana u vozilu, osim malenog pacijenta sa upalom pluća i srčanom manom, bila bolnička ekipa u sastavu doktorica i tehničar.

Maleni je pacijent bio na respiratoru i svaka je minuta bila od velikog značaja.

– Često su ekipe Hitne pomoći uvijek na udaru kritika zbog ovoga ili onoga, a nitko se ne pita kakvim se sve rizicima izlažemo kako bismo spasili pacijente. Putovanje do Zagreba definitivno je bio rizik jer smo jurili koliko nam je promet to dozvoljavao. Samo sam htio što prije stići jer mi je pogled na to malo djetešce pravio ‘knedlu u grlu’. Inače uvijek sve pacijente vozim kao da je netko moj, ali ovoga puta sam baš htio doletjeti u Zagreb – dodao je vozač, a onda se prisjetio i drame pri samom dolasku na cilj:

– Kod Dubrave lančani sudar. Svi stoje. Policajac je posao odradio ekspresno i prošli smo gužvu gotovo odmah.. Bio sam u silnom strahu za dijete kada smo ušli u krug bolnice, već bili pred liftom, a onda je netko rekao da je nastupio srčani arest i da dijete treba oživljavanje. Na sreću, sve je prošlo dobro. Djetetu su odmah i operirali to srce i sada je živo – rekao je Novaković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba