U sklopu obilježavanja Dana zdravlja i sigurnosti

Policija i Crveni križ krapinske srednjoškolce upoznali i upozorili na jedan od najgorih zločina današnjice

Objavljeno: 21.04.2023. zagorjeinternational

U sklopu obilježavanja Dana zdravlja i sigurnosti, u Srednjoj školi Krapina su 20. travnja Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije i Policijska uprava krapinsko – zagorska, na poziv škole, održali predavanje učenicima četiri treća razreda na temu trgovanja ljudima.

Kako je istaknuto, trgovanje ljudima predstavlja ozbiljan zločin i tešku povredu ljudskih prava. I danas se diljem svijeta žene, muškarce i djecu prodaje, kupuje te izrabljuje s ciljem stjecanja dobiti ili izvršenja određenih usluga.

Učenicima je prezentirano da se gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, suočava s ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima. Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja, a razlozi trgovanja ljudima su prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

– Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava, kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje – istaknuto je na predavanju. 

Kroz edukativno predavanje učenike se nastojalo upoznati s problemom trgovanja ljudima, načinima na koje mogu biti uvučeni u trgovinu ljudima, sa skrivenim načinima manipulacije, a posebice postupcima kojima mogu izbjeći da postanu žrtve trgovanja ljudima, kao i institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju ili mogu pružiti pomoć u slučajevima trgovanja ljudima.

Također, učenicima su podijeljeni i informativni letci o problematici trgovine ljudima Hrvatskog crvenog križa i Ministarstva unutarnjih poslova. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba