Prijem kod predsjednika ususret 500 godina ‘Kostelske uskrsne pištole’

Predsjednik Milanović dolazi na ‘Kostelsku uskrsnu pištolu’

Objavljeno: 05.04.2023. zagorjeinternational

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović priredio je danas prijem povodom skorog održavanja 500 godina ‘Kostelske uskrsne pištole’. 

Milanović je na prijemu razgovarao sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, direktoricom Turističke zajednice područja ‘Srce Zagorja’ Karolinom Hostić te predstavnicima Povijesne postrojbe ‘Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel’ Milanom Flegarom, Zlatkom Mikulašem i Milanom Horvatom. 

Jubilarna 500. ‘Kostelska uskrsna pištola’ održat će se na Veliku subotu, u 8. travnja, kod srednjovjekovne utvrde Kostelgrad. Predsjednik Republike je pokrovitelj manifestacije te je prihvatio poziv organizatora da osobno dođe i prisustvuje događaju. Također, na sastanku su ga upoznali s poviješću te manifestacije koja je započela 1523. godine kao običaj uskrsnog pucanja i obilježavanje dolaska proljeća i buđenja života, a danas je, ne samo čuvanje originalne tradicije i predanja stanovnika Kostela, nego i značajna turistička atrakcija. 

Odlukom Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, od 2012. godine taj običaj ima i svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. 

Predsjedniku  Milanoviću je ovom prilikom poklonjena i monografija o Kostelskoj uskrsnoj pištoli, čije će predstavljanje biti održano 7. travnja u Pregradi.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba