Sud odbio bivšu ministricu Gabrijelu Žalac:

SMS poruke s Josipom Rimac u kojima se spominje A.P. su zakonit dokaz

Objavljeno: 28.03.2023. zagorjeinternational

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je da su SMS poruke u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac zakonit dokaz, piše 24 sata.
Predsjednica sudskog vijeća sada mora napisati rješenje kojim odbija zahtjev obrane i u kojemu će obrazložiti razloge zbog kojih smatra da su SMS-ovi zakonit dokaz. Na to rješenje obrane imaju pravo žalbe, a kad sve žalbe stignu, spis ide na Visoki kazneni sud koji o tome treba donijeti konačnu odluku.
Inače, obrana bivše ministrice tražila je da se poruke izdvoje kao nezakoniti dokaz.
Među ostalim riječ je i o SMS prepisci s bivšom državnom tajnicom Rimac, optuženom u drugom slučaju, a s kojom se Žalac dopisivala o softveru i spominjala osobu inicijala A.P.
Podsjetimo, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je krajem prosinca 2022. uz Žalac, bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU-a, optužio i bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca, osumnjičenih da su oštetili EU i RH za više od 1,3 milijuna eura. EPPO je Žalac optužio za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, dok su Jukić i Šimunac optuženi su za zloporabu položaja i ovlasti, a njihove tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo.
Europsko tužiteljstvo sumnja da je tijekom 2017. i 2018. tadašnja ministrica Žalac pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem u kojem je htjela osigurati povlašteni položaj svojim suoptuženicima i njihovim tvrtkama.
Žalac je, među ostalim, optužena da je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva, a tijekom tog postupka samo su tvrtke povezane s ministričinim pouzdanicima pozvane da dostave svoje ponude. Taj je natječaj Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila u listopadu 2017.
Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, Ministarstvo regionalnog razvoja sklopilo je kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s Jukićevom i Šimunčevom tvrtkom. EPPO naglašava da je odlukom bivše ministrice cijena nabave nerealno određena na 1,73 milijuna eura, iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike 360.000 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba