Investicijski bum u prometnoj infrastrukturi na području Konjščine

Zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti, uz sanaciju dva propusta tu je i rekonstrukcija čak devet  važnih prometnica

Objavljeno: 25.03.2023. zagorjeinternational

Na području općine Konjščina ovih će dana krenuti realizacija vrijednih infrastrukturnih investicija. Naime, kroz poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području prijevoza, oštećene u potresu te od strane Krapinsko – zagorske županije, Općini su odobrena sredstva za sanaciju dvaju propusta. 

Izvođač radova je tvrtka ‘Građprom d.o.o.’ iz Komina, s čijim je predstavnikom načelnica Anita Krok u četvrtak potpisala ugovor o izvođenju radova. 

Strogi rokovi 

Prvi propust nalazi se u Gornjoj Konjščini, u naselju Kralji, a ukupna vrijednost radova na toj lokaciji iznosi 112.528  eura, uz dodatnih 10-ak tisuća eura, kolika je cijena stručnog i projektantskog nadzora. Sredstva za sanaciju tog propusta osigurana su od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dok je za financiranje drugog propusta Sušobreg, u naselju Jantoleki, Općina potpisala ugovor s Krapinsko – zagorskom županijom, kojoj su također sredstva osigurana iz Fonda solidarnosti. Vrijednost tog ugovora iznosi 78.380 eura plus dodatnih 8000 eura za stručni i projektantski nadzor.

– Oba projekata sanacije prijavljena su na natječaj još prošle godine, kada su rađeni i troškovnici, tako da se nadamo da će sredstva biti dostatna, s obzirom na to da smo svi svjesni povećanja cijena na tržištu. Budući da se radi o sredstvima Fonda solidarnosti, krajnji rok izvedbe radova nam je 30. lipnja i s radovima krećemo odmah kako bi uspjeli zadovoljiti taj rok – objasnila je načelnica Krok dodavši kako će stručni i projektantski nadzor obavljati tvrtka ‘Zagorje pro-kon’ iz Zaboka.

Također, kako je napomenula, na temelju ugovora kojeg Općina ima sa Županijom, tražili su dodatnu alokaciju od 1,65 milijuna eura za sanaciju devet nerazvrstanih cesta oštećenih u potresu. Riječ je o sredstvima koja se mogu iskoristiti isključivo za rekonstrukciju postojećih prometnica stradalih u potresu, a koje su prošle nalaz vještaka, odnosno vraćanje u njihovo prijašnje stanje. 

– Kroz nekoliko dana očekujemo potpisivanje aneksa ugovora te krećemo s postupkom javne nabave.  Zahvaljujem Županiji na povećanju alokacije, kao i Zagorskoj razvojnoj agenciji na ažurnosti i podršci. Riječ je o pet cesta u samom centru Konjščine, o cesti u Turnišću i o tri ceste u Jertovcu – najavila je Krok dodavši kako je zadovoljna što je njihov trud i javljanje na natječaje urodilo plodom te je iz Fonda solidarnosti u Općinu pristiglo više od 1,8 milijuna eura.  

Veliki investicijski ciklus 

– Nadam se samo da će nas u idućih nekoliko mjeseci poslužiti i vrijeme te da ćemo uspjeti realizirati sve zacrtano, prvenstveno na radost i korist svih naših mještana. Riječ je o stvarno velikom investicijskom ciklusu za našu općinu, a koji će svima nama omogućiti veću prometnu sigurnost – objasnila je načelnica dodavši kako mještane moli za razumijevanje sljedećih nekoliko mjeseci dok će radovi biti u tijeku.

– Molim sve mještane za strpljenje jer ako želimo nešto napraviti, kako bi nam uskoro svima bilo ljepše i ugodnije, morat ćemo malo živjeti u takozvanom prometnom neredu. Naravno, posebnom prometnom regulacijom odnosno obilaznim pravcima potrudit ćemo se maksimalno mještanima olakšati njihove dnevne migracije, a o svemu će biti pravovremeno obaviješteni – poručila je na kraju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba