Na malenom brijegu, usred maslinika: OPG-ovac Miro Mraz (36) iz Kozjaka Začretskog iznad svoje kuće zasadio masline

“Kada to sve krene i povećaju se količine, radit ćemo prvo zagorsko maslinovo ulje”  

Objavljeno: 25.03.2023. Vanja Hozmec

Stara zagorska pjesma kaže kako su ‘Na malenom brijegu, usred vinograda, sastali se beruć grožđe, momak i djevojka’. No ti bi se popularni stihovi ‘Podvinčana’ uskoro mogli promijeniti jer je Miro Mraz iz Kozjaka Začretskog, na malenom brijegu poviše svoje kuće posadio maslinik. 

Ovaj ambiciozni 36-godišnjak inače je po struci kuhar koji trenutno radi kao konobar u jednom uglednom zagorskom restoranu, a uz to je i vlasnik OPG-a. U taj je posao krenuo potpuno sam, bez ičije stručne pomoći jer, kako kaže, na vlastitim se greškama najbolje uči. 

– U počecima je bilo puno pokušaja i promašaja, ali vukla me velika volja i na koncu se isplatilo. Malo sam istraživao, malo isprobavao i uspjelo je. Najbolje se uči na vlastitim greškama. Kada radiš po svojem i pritom pogriješiš, nastojiš uvidjeti gdje je greška i sam to ispraviti. Tako se stekne iskustvo – započinje svoju priču. 

Tri sorte 

– Ideja za otvaranjem OPG-a je došla jer smo imali napuštene parcele kojih inače ima dosta u Zagorju, pa smo odlučili posaditi nešto neka raste. Prvo smo zasadili lijesku, onda smo se prebacili na haskap, a posljednja ideja su masline koje su u Zagorje stigle prije tjedan dana iz jednog rasadnika iz Zagreba. Uzeli smo tri sorte, jedna je hrvatskog podrijetla, takozvana oblica, a dvije su talijanskog koje su podobnije za niže temperature – dodaje. 

Bit će tu i zelenih i crnih maslina, zasad je posađeno 30 stabala, no ovaj ambiciozni poljoprivrednik planira posaditi još 100-njak. Isto tako, već sada kaže da, ako masline uspiju, ići će ta brojka još i više.

– Konkretno, ideja za masline je došla zato što volim more i zato što mi je drvo masline jedno od najljepših, ali masline kao masline inače ne volim jesti – govori Mraz kroz smijeh. 

Za prvi urod treba biti strpljiv i pričekati četiri do pet godina, kaže, a na pitanje vjeruje li da će uopće išta uspjeti, odlučno odgovara da hoće. Dodaje da maslina, kao i svaka druga biljka, zahtjeva određene uvjete za rast, ali kaže kako nema straha i da će joj on osigurati sve što bude tražila. 

– Kada to sve krene i kada se povećaju količine, radit ćemo od maslina pravo zagorsko maslinovo ulje – najavljuje te dodaje da je plan oko cijele parcele jednog dana sagraditi suhozid, a na sredini i kamenu kućicu.  

Bit će svega

U svemu tome vidi veliki turistički potencijal.

– Mi ovdje u Kozjaku Začretskom imamo lijepi mir, a tu u neposrednoj blizini je autocesta. Jako smo dobro prometno povezani, a tim prometnim pravcima prolaze ljudi iz cijele Europe. Turistički potencijal je stvarno velik, ideje su tu i mislim da možemo ljudima pružiti svašta lijepo. Bit će svega – dodaje. 

Na svojem OPG-u, kako smo već spomenuli, uz masline ima lješnjake i haskap, a proizvode trenutno prodaje isključivo na kućnom pragu. Ipak, kako kaže, danas je tržište dosta otvoreno, pa u budućnosti nije isključeno da se neki od proizvoda nađu i na policama trgovina. 

Također, valja istaknuti da su svi proizvodi dobiveni potpuno ekološkim putem.

– Parcela je veličine oko 3300 metara kvadratnih i cijela naša proizvodnja na OPG-u je eko proizvodnja, pa tako i masline. Dakle, morali smo ispuniti određene uvjete za to. Tijelo koje vrši nadzor propisalo je što je dopušteno, primjerice gnojiva moraju biti isključivo prirodnog podrijetla bez pesticida i slično, i morali smo se prilagoditi. Znači, biljke koje imamo tretiraju se samo s tim dopuštenim preparatima koje nabavljamo i o svemu se vodi evidencija jer inspekcija može doći u provjeru i mora se uvjeriti da je sve kako treba – pojašnjava Mraz i nastavlja: 

– Imamo 450 stabala lješnjaka i 1500 grmova haskapa. Ove godine očekujemo oko 500 kilograma haskapa, a lješnjaka smo prošle godine imali svega par kilograma. Oni su stari tek četiri godine, pa nisu još spremni za neke veće urode. Bolje da je količinski manje, ali da je kvalitetno, zdravo i prirodno i da znamo što jedemo – naglašava.

Posla na OPG-u ima puno i ima ga stalno, ali ne radi ga sam. Obitelj je uvijek tu kada zatreba pomoć, a kada se bliže berbe ili neke veće radne akcije, onda uskaču i prijatelji. 

Vrlo dinamično 

– Dinamika kod ovog posla je takva da kada se jedna stvar riješi, s drugom već kasnite. Uvijek imate što raditi. Posebno je ‘gusto’ u rano proljeće kada su rezidbe i čišćenja, a onda i berbe. Posebno zahtjevna je berba haskapa jer se ručno bere bobica po bobica – priča Mraz. 

Nakon pokretanja OPG-a, imao je razne ideje, a s nekima se prijavljivao i za poticaje. Međutim, u njegovom slučaju, to se nije pokazalo najsretnijim, pa je u sve na kraju sada krenuo sam. 

– Prijavio sam se jednom za poticaje, dvije godine sam čekao rezultate, i nakon dvije godine dobio odbijenicu. To su bile dvije godine čekanja nečega, nije se moglo raditi ništa u tom smjeru zbog natječaja, i onda radi nekog banalnog papira ili nešto slično, vas sruše. Konkretno u mom slučaju je to bila mjera za dodatne djelatnosti OPG-ova, u planu smo imali destileriju. Prema pravilima, dok se čekaju rezultati ne smijete ništa raditi jer ako vam plan prođe, a vi ste u međuvremenu nešto po tom pitanju počeli ostvarivati, onda vam to ne vrijedi. Dakle, ja sada u to krećem privatno, sam – priča nam. 

Papiri za destileriju već su u obradi, a otvorit će je kod kuće. Za početak. Ona će biti otvorena za javnost, a otkrio nam je i da će se tamo dio proizvoda, haskapa, koji nije za konzumaciju, prerađivati u džemove i likere, pa će cijela ta priča biti zaokružena, zaključuje.

Sada ne preostaje ništa drugo nego čekati da prvi plodovi niknu, a pred zagorskim je glazbenicima sada zadatak da ovu vrlo neobičnu, ali originalnu priču sa zagorskih brega, opjevaju na prigodan način. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba