Posađeno 200 stabala na Dubravkinom putu u Zagrebu

Svaki posađeni hrast lužnjak je od iznimne važnosti

Objavljeno: 21.03.2023. zagorjeinternational

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović te u nazočnosti predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića i dekana Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josipa Margaletića na Dubravkinom putu u Zagrebu sudjelovala u sadnji 200 stabala hrasta u organizaciji Hrvatskih šuma, i to povodom prvog dana proljeća i Međunarodnog dana šuma. 

Predviđena lokacija na Dubravkinom putu pripremljena je 2017. godine za pomlađivanje prema propisima osnove gospodarenja. Pomladna ploha je formirana nakon uklanjanja suhih i oštećenih stabala na površini od 0,30 ha te je na površini posađeno 1500 šumskih sadnica. Uslijed suša koje su bile 2021. i 2022. godine dio sadnica se osušio te će se ovom inicijativom na površini od cca 0,15 ha posaditi 200 sadnica hrasta.  

Ovom prilikom Hrvatske šume su predstavile i novih 6 vozila na električni pogon sufinanciranih iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem Javnog poziva za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila u javnom sektoru, zahvaljujući kojima će se emisija CO2 smanjiti za 18 tona. 

Ministrica Vučković je ovom prilikom naglasila kako nizom aktivnosti čuvamo svoje šume od požara, ali i ulaganjem u znanstvene i stručne radove iz područja šumarstva odnosno ulaganjem u provedbu dvaju projekata u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije i Hrvatskim šumarskim institutom – očuvanje sastojina hrasta lužnjaka i poljskog jasena u Republici Hrvatskoj s naglaskom na biotske štetne čimbenike. Naime, šumski ekosustavi hrasta lužnjaka danas se nalaze u vrlo složenim sastojinskim i ekološkim uvjetima te je tim važniji svaki posađeni hrast lužnjak. 

Istaknula je međunarodni FSC® certifikat za gospodarenje šumama, dodijeljen Hrvatskim šumama, kao priznanje cijeloj hrvatskoj šumarskoj struci koja već generacijama na odgovoran način gospodari ovim nacionalnim blagom te jamstvo da se državnim šumama gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba