Poznata zagrebačka tvrtka mora platiti 40.000 eura odštete

Radnica na poslu oboljela od teškog oblika astme

Objavljeno: 20.03.2023. zagorjeinternational

Radnica koja danas ima 65 godina u tužbi navodi kako je u zagrebačkoj tvrtki Labud koja proizvodi sredstva za čišćenje (Sanitar, Čarli, Meri Merino…) radila od 1977. do 2017. godine. Dakle, gotovo 40 godina. U tom razdoblju oboljela je od teškog oblika astme “uslijed izloženosti različitim česticama kemikalija”.  

Zbog profesionalne bolesti i nastupanja potpunog gubitka radne sposobnosti priznato joj je pravo na invalidsku mirovinu u iznosu od 3100 kuna mjesečno. S obzirom na to da je prije umirovljenja primala prosječnu neto plaću u iznosu od 4600 kuna, “razvidno je da trpi izgubljenu zaradu”.  

Sud je proveo medicinsko vještačenje po stalnom sudskom vještaku prof. dr. sc. prim. Ivici Mažuraniću, specijalistu radiologu i specijalistu pulmologu. On je zaključio kako je tu riječ o vrlo teškoj trajnoj astmi, ovisnoj o kortikosteroidima, s bronhalnom hiperreaktivnosti teškog stupnja i kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti, piše Danica.  

Vještak navodi da kod astme tužiteljice vjerojatno vrlo važnu ulogu ima i profesionalna izloženost aerozagađenjima radnog mjesta (tvornica deterdženta).  

Iz Labuda su se branili kako je radnica bila zaposlena na radnom mjestu “tehničar pripreme rada”, a opis tog radnog mjesta “obuhvaća isključivo administrativne poslove te u obavljanju poslova tog radnog mjesta radnik nije u kontaktu sa sirovinama ni kemikalijama”.  

No, nakon svih izvedenih dokaza sud je zaključio kako to ne odgovara istini. I radnica je u svojem iskazu upozorila kako je u Labudu radila gotovo 40 godina te “je cijeli radni vijek radila na pripremi za proizvodnju i u okviru svojih poslova morala je odlaziti u skladište i pogon proizvodnje“.  

-Od zaštitne opreme imala sam kutu i borosane i tako je bilo propisano, s time da su jedino radnici u pogonu miješanja imali kompletnu zaštitnu opremu, odnosno radno odijelo, zaštitne maske, kape, rukavice, naočale – rekla je bivša radnica.  

Sud je ovih dana donio presudu kojom je bivšoj radnici Labuda dosudio odštetu od oko 40.000 eura plus kamate. Osim toga, tvrtka joj svaki mjesec do kraja života mora plaćati 100 eura rente za pomoć i njegu te joj mora pokriti oko 17.000 eura sudskih troškova.  

Presuda je nepravomoćna i Labud se na nju može žaliti u zakonom propisanom roku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba