U požaru izgubljen biser Varaždinskih Toplica, gradonačelnica Ratković najavila obnovu i dodala:

“Najtužniji prizor su djeca koja su jutros, prije odlaska u školu, došla vidjeti kako izgleda kućica”

Objavljeno: 17.03.2023. VH

Kako smo ranije izvijestili, zgrada Zavičajnog muzeja u Varaždinskim Toplicama jučer je teško stradala u požaru koji je zahvatio krovište koje se potom urušilo.

Požar je buknuo na krovu koji je pokriven slamom oko 17.30 sati i brzo je progutao drveni objekt. Vatrogasci su bili nemoćni – kada su stigli već je kuća postala zgarište.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković jutros nam je da institucije još utvrđuju kako je do požara došlo.

– Inspektori moraju izaći na teren da utvrde je li došlo do samozapaljenja ili je požar podmetnut. Bilo kako bilo, izgubili smo biser Varaždinskih Toplica. Ta je kućica tu stajala od početka 19. stoljeća i u nju je uloženo jako puno ljubavi, ali i novaca, i onda u 15 minuta sve ode u nepovrat – rekla je Ratković.

Facebook/Dragica Ratković

Ispričala je da je odmah alarmiran konzervatorski odjel u Varaždinu, da je na teren sinoć izašla i pročelnica, a kontaktirano je i Ministarstvo. 

– To je ipak naša kulturna baština. Rečeno je da će se moći obnoviti, da će se iznaći neka sredstva za obnovu ili da se barem muzej zaštiti da dalje ne propada, no sada čekamo da policija napravi svoj izvještaj, a onda idemo dalje. Vidjet ćemo sve kada se procjeni šteta, ali mi ćemo kućicu sigurno obnoviti, najbolje što možemo, prema onome što kaže struka, no ono što je izgorjelo, a staro je 200, 300 godina, to je nepovratno – kazala je gradonačelnica Ratković i dodala da se od sinoć javljaju ljudi koji su sentimentalno vezani za Varaždinske Toplice i ispituju treba li doći u pomoć ili treba li pomoći financijski.

Posebno ju je dirnulo nešto što je jutros primijetila:

– Najtužnija slika, osim tog jučerašnjeg prizora, su djeca koja su išla jutros u školu. Oni su najprije došli vidjeti kako izgleda kućica, a onda su tek išli u školu. Od malih nogu su naučeni da je ona tu i da je ona naš biser – rekla nam je, ali i za kraj još jednom dodala: 

– Mi ćemo nju svakako obnoviti. 

Facebook/Dragica Ratković

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba