Vatra progutala Zavičajni muzej u Varaždinskim Toplicama

“Vrijedan postav muzeja pukim je slučajem spašen jer je na restauraciji, veliko hvala vatrogascima koji su spriječili da ne dođe do veće katastrofe”

Objavljeno: 17.03.2023. zagorjeinternational

Na zgradi Zavičajnog muzeja u Varaždinskim Toplicama izbio je požar u četvrtak popodne kad je u cijelosti izgorjelo i urušilo se krovište zgrade.

Brojni su Topličani sinoć su u nevjerici gledali kako plamen guta njihovu etno hižu koja datira s početka 19. stoljeća i pravi je dragulj toga kraja u kojem se čuva vrijedna kulturna baština.

Požar je buknuo na krovu koji je pokriven slamom oko 17.30 sati i brzo je progutao drveni objekt. Vatrogasci su bili nemoćni – kada su stigli već je kuća postala zgarište. Kulturna i strukovna javnost ostala je šokirana gubitkom ove zaštićene spomeničke baštine u sklopu Zavičajnoga muzeja Varaždinske Toplice.

FOTO: Facebook Dragica Ratković

– Etnografska zbirka Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice izgrađena 1801. godine hrvatski tradicijski vez uz pomoć hrastovih planjki, a koja je premještena iz Možđenca sedamdesetih godina proslog stoljeća danas je vatra skoro u potpunosti uništila. Na mjesto događaja odmah je pristigla i ravnateljica muzeja Spomenka Vlahović, koja je otkrila kako je vrijedan postav muzeja pukim slučajem spašen jer se nalazi na restauraciji, Silvija Zagorec, zamjenica župana, te Vesna Paskutini Juraga, pročelnica konzervatorskog odjela u Varaždinu. Velika hvala svim vatrogascima koji su sudjelovali u ovoj akciji, i time spriječili da ne dođe do veće katastrofe – napisala je na Facebooku gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Iz PU varaždinske su kazali da će danas ujutro biti obavljen očevid te će se utvrditi je li požar možda podmetnut.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba