Na dan kada cvijet nije samo cvijet, upitali smo političarke sjeverozapadne Hrvatske što za njih predstavlja 8. ožujka

Ženska perspektiva pravo je osvježenje u političkom životu

Objavljeno: 08.03.2023. zagorjeinternational

Žena u politici na ovim prostorima zapravo nije neki novitet, sjetimo se samo Pragmatične sankcije iz 1712. godine temeljem koje je na prijestolje tadašnje države došla carica Marija Terezija. No i taj veliki iskorak u ravnopravnosti spolova je imao svojih limita, upravo zbog toga povodom Međunarodnog dana žena, koji se obilježava 8. ožujka, razgovarali smo s načelnicama, gradonačelnicama i zamjenicama župana sjeverozapadne Hrvatske, kako bi saznali s kojim se to ograničenjima susreću danas, kada razlike između spolova, barem na papiru, nema. 

Posebnu važnosti obilježavanja Međunarodnog dana žena istaknula je gradonačelnica Zlatara, Jasenka Auguštan – Pentek. 

– To je dan kada, nažalost je to potrebno, podsjećamo na sve ono za što se žene borile kroz povijesti kako bi imale jednaka prava. Pogotovo je to važno podsjetiti i osvijestiti danas kada neke ekstremne skupine žele nametnuti neka svoja razmišljanja i pravila –naglasila je važnost ‘8. ožujka gradonačelnica Auguštan – Pentek.  

Na pitanje o ulozi žene u politici, odgovorila je kako je ona uvijek žena, bilo to doma ili na poslu te je također rekla kako to i nije bitno, već je bitna kvaliteta obavljenog posla.  

– Osobno ne očekujem nikad neke poklone, ali naravno svoje ću sugrađanke darovati za Dan žena prigodnim poklončićem – zaključila je Auguštan Pentek.  

Podosta je tužno kako se o problemima žena sjećamo samo jedan dan u godinu, mišljenja je gradonačelnica Konjščine, Anita Krok.  

– Međunarodni dan žena, odnosno 8. ožujka, je dan kada smo svi malo više prisiljeni govoriti o temi ‘žene’, iako bi to trebalo raditi svaki dan – rekla je načelnica Krok koja je sličnog stava kao i njezina kolegica Auguštan – Pentek po pitanju žena u politici i kućanstvu.  

– I na poslu i doma sam žena, žena mora bez problema raditi sve poslove. Kao što u građevini postoje inženjerke tako smo mi žene u politici te tu ne treba raditi nekakve distinkcije između poslovnog i privatnog života – poručila je gradonačelnica Krok.  

Iako je tradicija kupovanja karanfila za Dan žena postala ukorijenjena u današnjem društvu skoro kao i kićenje bora za Božić, svakoj ženi je posebno drago dobiti ga na poklon, a jedna od onih koje posebno vole cvijeće je i načelnica Krok, koja nam je otkrila kako si ga inače zna sama kupiti.  

Uz to što Međunarodni dan žena podsjeća muškarce na žene u njihovom životu, on također podsjeća i same žene na sve ono što one same jesu.  

– Međunarodni dan žena i mene osobno podsjeća na sve benefite koje imam samim time što sam žena – rekla nam je načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak.  

– Političkim svijetom i životom prevladavaju muškarci, iako vidimo da u nazad nekoliko godina taj trend počeo mijenjati te žene također ulaze u politiku što osobno i pozdravljam, jer mi gledamo s jedne druge perspektive život i to unosimo u političku scenu što zapravo doprinosi boljem svijetu. Gledajući načelnice i gradonačelnice, vidimo kako su vrlo uspješne i tu zapravo one unose dio sebe i tu našu ženstvenost u vođenje gradova i općina kao što vodimo naša kućanstva i obitelji – poručila je načelnica Krivec – Jurak te se pridružila razmišljanju kolegica kako cvijeće nije samo puko bacanje novca jer taj mali znak pažnje itekako zna razveseliti ženu svaki put.  

Moramo biti svjesni kako su upravo žene nosivi stup svakog funkcionalnog društva, razmišljanja je načelnica Zlatar Bistrice, Vesna Mikulec. 

– Na žene se oduvijek gledalo kao na manje vrijedne, a činjenica je da je najčešće upravo žena nositelj obiteljskog života i osnovno polazište nakon čega se gradi sve ostalo. Prema tome, Međunarodni Dan žena zapravo predstavlja samo malu gestu kojom se prepoznaje važnost žena u našem društvu – rekla nam je načelnica Mikulec te uz to dodala da svaki aspekt života nosi svoja zaduženja i obaveze koje zahtijevaju posvećenost i angažman, a biti žena to, ni u koju ruku, ne umanjuje. 

Jedna od onih kojima je poklon, zapravo pokloniti poklon je i načelnica Mikulec. 

– Iako je lijepa gesta dobiti cvijeće, draže mi je pokloniti mali znak pažnje kako bi svakoj ženskoj osobi pokazala koliko mi je stalo te da ju poštujem kao ženu – istaknula je načelnica Mikulec. 

Stalne borbe i izazova kojima se susreću žene svjesna je načelnica Donje Voće, Sanja Kočet, a posebno u današnjoj politici u kojoj statistički gledano dominiraju muškarci.   

– Za bavljenjem politikom najvažnije je imati i zadržati svoj ženski aspekt, ali također treba uzeti one dobre kvaliteta o muških kolega te time dobijmo zapravo zaokružen pogled – pojasnila je načelnica Kočet, koja nam je otkrila kako je dobila na poklon ruže koje je odmah smjestila ponosno na stol.  

Trend zaposlenja žena je u stalnom rastu, no ravnopravnost ipak to ne prati u istom koraku.  

– Važno je naglašavati ravnopravnosti žena i muškaraca bez obzira na pozitivan pomak u društvenim normama. Naime, žene i dalje imaju manje plaće za isti posao te unutar obitelji su daleko od ravnopravnosti ako gledamo podjelu obaveza unutar jedne zajednice – ispričala nam je zamjenica župana KZŽ Jasna Petek te nam je na svojem primjeru prikazala muško-ženske odnose u političkom i obiteljskom životu.   

– U svakoj djelatnosti trebaju biti podjednako zastupljeni muškarci kao i žene te uspješnost posla zapravo najviše ovisi o dobroj sinergiji između spolova. Mi doma uvijek nastojimo djelati poslove i obaveze, kako kad imam više profesionalnih obaveza onda domaće obaveze preuzme muž, što mislim da je OK jer isto tako uskočim kad je situacija obrnuta – rekla nam je zamjenica Petek i dodala kako nije bitan sam poklon za Dan žena već može i osmjeh biti lijep znak pažnje.  

Često zaboravljamo sva postignuća žena koje su ostvarile u različitim sferama društva, bilo to na ekonomskoj, političkoj ili društvenoj sceni. Dan žena je prilika proslaviti ta dostignuća, mišljenja je načelnica Mača, Mladenka Mikulec Šimunec.  

– Svaki dan se divim ženama, njihovoj upornosti, mudrosti, sposobnosti i ustrajnosti! Ovaj dan je Važan jer glasno obilježava i podsjeća društvo na sva postignuća žena i njihovu važnost kroz prošlost, sadašnjost i budućnost – poručuje načelnica Mikulec Šimunec, koje je također svjesna svih povijesnih i današnjih prepreka s kojima se žene susreću.  

– Iako su žene kroz povijest izborile mnoga prava, još uvijek živimo u društvu koje muškarca ili ženu na vodećoj poziciji ne doživljava na isti način. Majka sam 11-mjesečne djevojčice i mogu reći da je svaki dan izazov u želji da budem dobra majka, supruga i načelnica. Nakon zadnjih izbora Općina nema zamjenika stoga rodiljni dopust za majku načelnicu postoji samo na papiru jer moja želja da Općina svake godine sve više napreduje – poručila je Mikulec Šimunec te iskoristila ovu priliku kako bi čestitala ženama na jakosti, ženstvenosti i borbi. 

Kupnja cvijeća za 8. ožujka za načelnicu Mikulec nikako nije bacanje novca, s obzirom na to kako taj cvijet nije samo cvijet nego poruka borbe, ženske snage i ljubavi prema svim ženama.

  

Težinu povijesne emancipacije žena podcrtala je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec. 

– Dan žena nam treba biti s jedne strane podsjetnik, a s druge poticaj na ostvarivanje pune ravnopravnosti spolova u svim segmentima poslovnog, političkog i društvenog života – rekla je zamjenica Zagorec te se pridružila čestitkama ženama diljem Varaždinske županije na njihovoj hrabrosti, ustrajnosti, ali i nježnosti.   

Podjela na muške i ženske poslove ustaljena je u naše društvo, no brojnim primjerima vidimo kako za to nema potrebe, štoviše bez podjela stvari uvijek kreću na bolje.  

– Tradicionalno politika se uvijek smatrala muškim poslom, ali u posljednje vrijeme i tu se primjećuju stanoviti pomaci, a upravo ženska perspektiva pravo je osvježenje u političkom životu. Žene imaju drugačije poglede i rješenja za određene stvari i ako neće biti nas žena na mjestima gdje se odlučuje, teško da ćemo i postići neke pozitivne pomake u ostvarivanju ravnopravnosti – zaključila je Zagorec koja je, kako sama kaže, danas dobila najljepši nematerijalni poklon, a to su to vesela lica dragih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin koje su posjetili upravo u prigodi obilježavanja Dana žena. (Nikola Turin)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba