Intervju s nogometnom legendom

Velimir Zajec o knjizi, karijeri i prognozama za Dinamo

Objavljeno: 05.03.2023. zagorjeinternational

Nogometna legenda Velimir Zajec danas je u pregradskoj Gradskoj vijećnici predstavio biografiju koja je izdana prošle godine, “Zeko – biografija Velimira Zajeca”, u kojoj je autor, Sanjin Španović, ispričao Zajecovu kompletnu nogometnu karijeru, ali i neke detalje dosad nepoznate javnosti.

Tim smo povodom porazgovarali s nogometnom legendom koja nam je odgovorila na nekoliko pitanja, a razgovor vam donosimo u nastavku. 

Što vas je motiviralo za ovu monografiju koju predstavljate u Pregradi?

To morate pitati Španovića kao autora knjige i mog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Milana Šulentića koji su u to krenuli bez da sam ja znao. Meni to nije bilo ni na kraj pameti dok nisam vidio da se dalo truda i da se na tome radi. Na kraju sam pristao na to. Zadovoljan sam kako je knjiga ispala i koliki se trud uložio u nju. Detaljno su se obradila sva poglavlja moje karijere i jako je to lijepo prezentirano uz rijetke fotografije. Na kraju su reakcije jako dobre i veselim se i grčkom izdanju knjige jer i tamo vlada veliki interes.

Facebook/Velimir Zajec

Što biste izdvojili kao posebno drag ulomak iz knjige?

Teško je to izdvojiti. Recimo, nedavno sam pročitao da sam sa sedam bodova u tri utakmice najuspješniji trener Dinama u Ligi prvaka. Pobjeđivali smo tada jedan od najjačih Ajaxa, jaki Porto… Također, borba protiv promjene imena kluba ili za povratak imena su danas isto značajne uspomene, ali ta 1982. je bila iznad svega. Ne bi dao tu 1982. za ništa, za nikakvu drugu karijeru. To mi je bilo neponovljivo, i za mene i za klub. 

Kako gledate na odlazak Oršića u Southampton i njegov status tamo? U Dinamu je imao odličan ugovor i status ‘nedodirljivog’.

Oršićev odlazak je nažalost početak raspadanja ove sjajne generacije Dinama kojoj treba još jednom čestitati na svemu što su postigli, ali tako je to u nogometu. Dinamo jednostavno mora prodavati igrače da bi preživio.

Treba li Dinamo pustiti Ademija ili ga zadržati pod svaku cijenu? Vidite li njegovu ulogu u Dinamu kad završi s igranjem nogometa?

Ademi se izgradio u sjajnu osobu. Puno je toga prošao i odličan je igrač i lider. Može igrati puno pozicija. Naravno da bi svi voljeli da ostane u Dinamu u kojem je ostavio veliki trag.

Koliko često se vraćate korijenima i posjećujete Pregradu/Zagorje? Imate li životne planove vezane za Zagorje?

Nisam bio jako dugo u Pregradi i veselim se ovom dolasku. Imam tamo puno familije. Ipak,  nemam neke životne planove za Hrvatsku, više sam vezan uz Grčku gdje mi je obitelj i gdje imam ideju otvaranja nogometne akademije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba