Danas u Klanjcu započinju 'Kustoska predavanja' - dođite i saznajte kul stvari o hrvatskim kiparima

Nepoznati autor nedavno obojio Augustinčićev ‘Spomenik’ u boje ukrajinske zastave

Objavljeno: 01.03.2023. zagorjeinternational

Kustos Galerije Antuna Augustinčića dr. sc. Davorin Vujčić održat će predavanje na temu ‘Spomenik zahvalnosti Crvenoj Armiji na Batini’ u Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu s početkom u 18 sati.  

– Batinska bitka je jedna od najkrvavijih bitaka na ovim prostorima u kojoj je život ostavilo više od 3000 vojnika s obje strane, a okončana je pobjedom jedinica Crvene armije i NOVJ. U Crvenoj je armiji, odnosno 3. ukrajinskom frontu, bilo najviše Ukrajinaca koji su i tada sanjali vlastitu državu. Kao znak solidarnosti s patnjama Ukrajinaca, nepoznati autor nedavno je obojio Augustinčićev Spomenik u boje ukrajinske zastave – napominju iz Kulturnog centra Klanjec.

Današnjim predavanjem započinje program pod nazivom ‘Kustoska predavanja’, osmišljen kao serija predavanja o skulpturi (osobito o opusu Antuna Augustinčića i opusima hrvatskih kipara 20. stoljeća) koje će Davorin Vujčić periodično održavati srijedom od 18 sati u Studiju GAA u Klanjcu. Predavanja, upotpunjena audio-vizualnim materijalima iz muzejske dokumentacije, namijenjena su najširoj publici, a ulaz na predavanja je slobodan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba