Novosti u zdravstvu

Medicinske sestre će uskoro obavljati liječničke preglede

Objavljeno: 23.02.2023. zagorjeinternational

Liječničke preglede uskoro će obavljati medicinske sestre i tehničari koji kreću na specijalističko usavršavanje, saznaje Danas.hr. Medicinske sestre će znati obaviti sve preglede, od onkoloških do hematoloških.

Ljiljana Pomper, glavna sestra Zavoda za hematologiju KB-a Merkur, ima 20 godina radnog iskustva i najviše vremena provodi s pacijentima. Pomper kaže da će se morati posebno educirati, baš kao i liječnici.

– Svaki dan se srećemo s puno krvnih pripravaka. Sudjelujemo u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Trebamo imati kompetenciju da smo sposobne samostalno dati transfuziju krvi – rekla je Pomper.

Medicinske sestre i tehničari bit će plaćeni za obavljanje liječničkih pregleda jer će preuzeti dio zadataka doktora. Slična praksa već postoji u Nizozemskoj, Švedskoj i Danskoj.

– Transfuzije krvi, kao što znate, to je liječnička djelatnost, tu su različita ultrazvučna mjerenja, dopleri. Liječniku je bitno izraditi mjerenja, on će postavljati dijagnozu, neće sestra davati dijagnozu, a sam postupak mjerenja, ultrazvučnih color doplera će moći raditi i medicinska sestra – rekao je šef Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Iz Komore poručuju da je cilj da država medicinskim sestrama plati edukaciju. Danas.hr navodi da se priprema 20-ak sestrinskih specijalizacija. Stručna društva dobila su rok do prvog ožujka da dostave svoje prijedloge programa specijalizacija. Gazić kaže da postupak nije brz ni lagan.

– Mi se nadamo da ćemo Pravilnik dovršiti ove godine da bismo u prvu provedbu krenuli možda sljedeće godine. Moramo sve razraditi, ne smije biti nikakvih propusta u izradi Pravilnika jer je to prvi pravi prijenos ovlasti – rekao je Gazić.

Ministarstvo zdravstva će na temelju prijedloga pripremiti plan i program. Ovakav proces je već pokrenut za područje hitne medicine. 

– Stoga je već utemeljena edukacija za njih 375 koji će biti osposobljeni za one situacije u okviru hitne medicine, koji će pružati pomoć, dakle, u nekim situacijama kada je moguće da preuzmu ulogu i liječnika – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Već 2024. Hrvatska bi mogla dobiti prve medicinske sestre specijalistice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba