Bili smo na informativnim danima kristalne karijere u ‘Školskom centru Rogaška Slatina

“Učenici koji završe kod nas staklarstvo, obično nisu niti dana na burzi rada”

Objavljeno: 18.02.2023. zagorjeinternational

Učenici završnih razreda osnovne škole, a i njihovi roditelji već su debelo započeli pripreme za upis u  srednje škole. Svakako glavni motiv kod upisa u pojedini srednjoškolski program ili zvanje je mogućnost konkurentnosti na tržištu rada, stoga smo odučili posjetiti dane otvorenih vrata jedine slovenske škole u kojoj postoji smjer za naobrazbu iznimno traženog posla staklara.

Rogaška Slatina ima višestoljetnu staklarsku tradiciju, onda ne čudi kako se svega nekoliko kilometara od granice s Hrvatskom nalazi najmoderniji centar za srednjoškolsko učenje u ovom traženom zanimanju. Treba napomenuti kako je ovo rijetko viđeni spoj u jednoj ustanovi i gimnazijskog programa i strukovnih zanimanja.

Kroz informativne dane ‘Školskog centra Rogaška Slatina’ na kojima se obrazovna ustanova s dugogodišnjom tradicijom odnosno više od 70 godina postojanja tradicije učenja staklara prezentirala budućim đacima i njihovim roditeljima, provela nas je ravnateljica Dubravka Berc Prah .

– Veseli smo što unazad nekoliko godina bilježimo porast zanimanja za nas koji dolazi iz Republike Hrvatske, to zapravo i ne bi trebalo čuditi jer se nalazimo tik uz granicu, samo nekoliko minuta vožnje – izjavila je ravnateljica Berc Prah te pojasnila jezičnu barijeru koje često i nema.  

– U pravilu učenici iz obližnjih mjesta odrastaju sa znanjem oba jezika, pa kad dođu kod nas i nema nekog problema. U slučaju da im je to prvi doticaj sa slovenskim, mi nudimo besplatan tečaj učenja jezika te im uz to u prvom polugodištu izlazimo u susret kod pisanja ispita. Naime, ako nisu zadovoljni dobivenom ocjenom na ispitu koji pišu kao i svi ostali učenici, zbog jezika im to ne upisujemo u imenik – rekla je ravnateljica Berc Prah.

Isto kao i u hrvatskom obrazovnom sustavu, gimnazijalci, kako bi stekli svoje usmjerenje, odlaze na daljnje školovanje u više obrazovne institucije, a učenici strukovnih zvanja mogu odmah po završetku tražiti posao koji sa zvanjem iz ove škole neće biti problem pronaći.

– Učenici koji završe kod nas staklarstvo, obično nisu niti dana na burzi rada, tolika je potražnja za njima, ne samo u Sloveniji ili Hrvatskoj već na čitavom Europskom tržištu rada, tako da se mladi izuzetno lako zapošljavaju bilo gdje unutar staklarske industrije – ispričala nam je ravnateljica Berc Prah.  

Kako se snalaze učenici iz Hrvatske u Sloveniji mogli smo vidjeti na primjeru mlade Ane Preglej koja je na informativnim danima bila zadužena za posjetitelje iz Hrvatske. Ona nas je provela kroz staklarsku radionicu te smo mogli svjedočiti umijeću izrade stakla koje je više nalik umjetnosti nego običnoj masovnoj proizvodnji.  

– Svi radovi ovdje u školi su djelo ruku naših učenika. Kreativno imamo potpunu slobodu odnosno možemo raditi sve što nam mašta dopušta, a ako je to izvan naših vještina tu spremno uskaču profesori sa savjetima te u konačnici uvijek uspijemo dobiti van ono zamišljeno – ispričala nam je Ana.  

Staklo je jedno od osjetljivijih stvari kojima baratamo svakodnevno, stoga rad u staklarskoj radionici može biti i opasan.  

– Pazimo jedni na druge i sami na sebe, a na višim godina nemamo ozljeda jer svaka porezotina i opeklina kod peći je odlična opomena i brz učitelj – zaključila je Ana.

 

Staklarna Rogaška učenicima staklarima osigurava kadrovske stipendije kao i praktično usavršavanje, učeničke prakse, osobnu zaštitnu opremu, obrok i putne troškove za vrijeme praktičnog usavršavanja ili učeničke prakse. 

-Kako bi dodatno potaknuli polaznike staklarskih smjerova na učenje u školi Staklarna Rogaška dodjeljuje stipendije koje variraju ovisno o ostvarenom uspjehu u školskoj godini. Stipendija za staklarskog tehničara za prvu godinu iznosi 240 eura, za drugu do 270 eura, za treću do 290, a za četvrtu do 310 eura, dok stipendije za staklara pripravnika, za prvu godinu, iznose 240 eura, za drugu 290 eura, a za treću godinu do 310 eura s time da u to ne ulaze pripravničke nagrade za vrijeme prakse koje za prvu godinu iznose 264,26 eura, drugu 317,11 eura, a za treću godinu 422,82 eura. Ujedno staklarna Rogaška Slatina nudi učenicima obavljanje prakse gdje će steći sve potrebne vještine koji im trebaju u daljnjoj karijeri – rekla nam je Teja Stegel iz ‘Fiskars Group koja je na Informativnim danima prezentirala tvrtku i poslove staklarne Rogaška Slatina zainteresiranim budućim staklarima. Također joj se možete obratiti za sve dodatne informacije na mail: [email protected] ili na broj +386 3 81 80 436

Svim učenicima na raspolaganju je Učenički dom ‘Školskog centra Rogaška Slatina’ koji je jedan od najmodernijih domova u Sloveniji, a nudi stotinu kreveta apartmanskog tipa s kupaonicom i sanitarijama. Na svakom katu nalazi se čajna kuhinja, a učenicima su na raspolaganju i moderna kuhinja i blagovaonica, prostor za fitness i bežični internet, kao i kabelska televizija u svakoj sobi. Velika prednost učeničkog doma njegova je fizička povezanost sa školom i činjenica da su učenicima na raspolaganju stručni djelatnici, koji im pomažu kod učenja, kako za vrijeme školskih sati, tako i izvan njih.

Upravo to je jedan od razloga koji je privukao obitelj Krušlin iz Zaboka u Rogašku Slatinu na razgledavanje potencijalne škole za svojeg osnovnoškolca.

– Došli smo vidjeti novitete koji se nude u školstvu i ostali smo apsolutno oduševljeni, dojmovi su stvarno na jednom visokom nivou. Kako dolazimo iz Zaboka koji nema direktnu vezu putničku s Rogaškom Slatinom, učenički dom nam je super solucija, a opet nije niti predaleko od doma – rekla nam je Martina Krušlin.  

Kajkavski govor u Zagorju je najsličniji slovenskom jeziku pa stoga, iako Zabok nije uz samu granicu, jezik ne bi trebao biti problem.

-Škola ima omogućen tečaj Slovenskog unutar nastave, a i suprug radi u Sloveniji pa može pomoći oko jezika ako zatreba – rekla nam je Martina te dodala kako još razmatraju sve opcije, a staklarstvo ima prednost zbog traženosti posla. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba