Ovaj 611.000 eura vrijedan veliki projekt obuhvat će 700 hektara s 3700 čestica

Hum na Sutli kreće u rješavanje boljke svih Zagoraca – katastarskih izmjera

Objavljeno: 13.02.2023. zagorjeinternational

Odnos katastra i Zagoraca jedan je od stereotipičnih klišeja uopće u Hrvatskoj, još je na počecima svoje medijske karijere sadašnji saborskih Davor Dretar Drele pjevao “sve vas bum tužil”. Iako uvijek laka meta za ismijavanje, ovaj problem je dio većeg problema iseljavanja našeg stanovništva te izuzetna prepreka stranim ulagačima koji često susreću ne sređene gospodarske knjige. Upravo ovom problemu koji seže još u doba austro – ugarskih careva Josipa i Marije Terezije koji su uveli katastar, odlučilo se stati na kraj te započeti višegodišnji program izmjera katastarskih građevinskih područja Republike Hrvatske. Ove godine tako počinje izmjera na području katastarske općine Hum na Sutli, gdje je danas održan sastanak povodom početka projekta.  

Glavni ravnatelj državne geodetske uprave Antonio Šustić izrazio je izuzetno zadovoljstvo početkom projekta u Humu na Sutli gdje će se izmjeriti četiri katastarske općine površine nešto više od 700 hektara na kojima je 3700 čestica. Vrijednost ove investicije iznosi 611.000 eura te su ukupna sredstva osigurana u državnom proračunu.   

– Ovaj projekt donijet će izniman doprinos i značaj daljem gospodarskom razvoju općine Hum na Sutli, s obzirom na to da su uređeni papiri, dakle sređeni katastar i zemljišne knjiga osnova gospodarskog razvitka bilo koje općine – poručio je ravnatelj Šustić.  

Višegodišnji projekt izmjera nije samo od značaja za gospodarstvo, već i za građane, odlična prilika za rješavanje imovinskopravnih zavrzlama.   

– Projekt će pridonijeti ne samo lokalnoj i regionalnoj samoupravi, državi nego će pridonijeti i svim građanima koji će na ovom projektu gotovo besplatno moći riješiti sve svoje imovinsko – pravne odnose, sve ono što godinama rješavaju pojedinačno putem odvjetnika, javnih bilježnika, putem sudova. Ovo je prilika da oni kroz sudjelovanje u ovom postupku doista svu svoju imovinu riješe na brz i koristan način – rekao je ravnatelj Šustić.  

Trajanje projekta je predviđeno na godinu dana za pripremu svih tehničkih podataka koji će onda omogućiti općinskim sudovima kroz pola godine osnivanje, odnosno obnovu zemljišnih knjiga.  

– Na projektu konkretno sudjeluju četiri geodetske tvrtke koje angažiraju 30 geodetskih stručnjaka. Uz njih će biti angažirani pravni stručnjaci i to je garancija da će aktivnosti biti završene u roku, odnosno u 12 mjeseci. Ako budemo svi skupa pametni onda više nikada neće trebati raditi ovakav projekt, s obzirom na to da će geodeti bilježiti koordinate najmodernijim tehnologijama. Koordinatu će tako uvijek biti moguće s istom točnosti obnoviti na trenu – zaključuje ravnatelj Šustić.  

Glavni izvršitelj projekta na terenu je Tonko Jakaša, predstavnik nositelj Geodetia d. o. o. iz Zagreba firma 20-ak godina, ima 14 zaposlenih inženjera sa suradnicima, 25 inženjera sveukupno.  

– Bili smo oprezni jer je ovo prva izmjera koja će ići ovim tijekom. Opreznost nije išla za tim da sam skeptičan da nešto neće biti, već dapače, da budemo pripremljeni i sigurni da ćemo napraviti kako treba. Kad čovjek vidi gdje su problemčići i odmah ih riješi stvari idu dobro. Načelnik je izrazito kompetentan tako da ne očekujemo probleme – rekao je Jakaša, a na pitanje koliko se problematičnih čestica očekuje na terenu kazao je kako je teško prognozirati.  

– Problematične čestice su vrlo vjerojatno već problematične i dolaze negdje na stol. Kako bilo, ljudi više manje znaju što je njihovo vlasništvo u dobrosusjedskim su odnosima i s te strane ne očekujem baš nikakve probleme – ispričao je pa dodao kako će se, ako do problema i dođe, oni rješavati promptno.  

– Sve bi trebalo ići glatko jer sama ekipa je dovoljno propulzivna. Ekipa je sve operativno razradila, a velika je stvar da je Ministarstvo pravosuđa direktno uključeno u cijeli projekt tako da se jedino može očekivati dobar rezultat – poručio je pa dodao kako bi bilo dobro da mještani odmah i sada imaju omeđene čestice s bilo kakvom oznakom.  

– Bitno je da znaju svoju poziciju jer im mi nju pokazati ne možemo. Puno je tu bilo nasljeđivanja, treba se držati onoga ˝Što sam radio, što sam obrađivao puste godine, to trebam i pokazati˝ i to najbolje u suglasju sa svakim susjedom, a ako do susjeda ne može doći pokaže po tome kako je obrađivano – rekao je. 

Zadovoljstvo početkom projekta istaknuo je i načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, dodajući da nitko nije svjesniji od svih mogućih problema na terenu.  

-Interesantno je za općinu da smo među onima koji smo među prvima došli u projekt koji nas vodi rješenju da se poslože geodetske čestice, da se katastar posloži što nam je jako bitno za naš daljini razvoj industrijske, odnosno poslovne zone, a jasno i da je interesantno svakom mještaninu općine da ima novo stanje katastra i kasnije gruntovnice, što je, kako znamo, problem iz davnine jer je to sve što imamo iz vremena Austro – ugarske. Možemo računati da ćemo jednog dana imati sređeno stanje, a kao što ste čuli od glavnog voditelja, očekivanja su da projekt završi u nekih godinu dana – rekao je načelnik Jutriša.  

– Od građana se očekuje suradnja, a mogu očekivati sređeno stanje kada će trebati bilo kakvo rješavanje bilo čega, prodaje, najma, a ne ovo što danas svi rade – iznajmljuju geodete, iza toga se traži sud koji to mora verificirati, dakle procedura koje više neće biti.  

Inače, 23. veljače u općinskoj zgradi održat će se prva tribina koja je javna, bit će podijeljeni letci, moguće će biti postaviti pitanja te su predviđene konzultacije.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba