Dok većina negoduje oko besplatnih obroka u školama, evo i jednog pozitivnog primjera

Učenici u jednoj lovranskoj osnovnoj školi svaki dan na izbor imaju švedski stol 

Objavljeno: 11.02.2023. zagorjeinternational

Školski su obroci posljednjih nekoliko mjeseci česta tema u medijima, ponajprije jer su roditelji početkom godine počeli iskazivati nezadovoljstvo besplatnim obrocima koji su se počeli nuditi u hrvatskim školama.

Država za te obroke izdvaja 10 kuna po učeniku, a roditelji negoduju kako su na jelovnicima često krafne i bureci. Objašnjenje koje im stiže je da velik broj škola nema osposobljene kuhinje te samim time ni mogućnosti osigurati tople obroke.

Međutim, u Lovranu jedan svijetli primjer. U Osnovnoj školi Viktora Cara Emina učenici na raspolaganju imaju švedski stol, prenosi Jutarnji list

Svakog dana tako mogu birati između brojnih namirnica poput mlijeka, jogurta, žitarica, sireva, narezaka, voća i povrća, ali i slatkiša poput pudinga ili kolača. Uz to što imaju raznolik izbor, učenicima švedski stol omogućava da sami odluče što će jesti te tako postaju barem malo samostalniji.

Inače, radi se o projektu kojeg je OŠ uvela prije šest godina. Za vrijeme pandemije su obustavili takav način podijele hrane, ali su se početkom ove godine ponovno vratili na staro. 

OVDJE možete pogledati i kako to izgleda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba