Ovako izgleda BDP 'per capita' u hrvatskim županijama u usporedbi s drugim zemljama

Zagorje uspoređeno s Libijom

Objavljeno: 07.02.2023. zagorjeinternational

Ivan Žilić, HNB-ov ekonomist u ponedjeljak je na svom Twitter profilu objavio zanimljivu sliku karte Hrvatske. Naime, riječ je o malo drugačijem prikazu regionalnih jednakosti – gledajući BDP po stanovniku. Žilić otkriva ‘koji su međunarodni parnjaci naših županija, tj. za svaku od županija, koja država ima najsličniju vrijednost‘ – piše Lider.  

– Za svaku županiju u RH su pronađene zemlje (veće od 1000 četvornih metara) koje imaju najsličniju vrijednost BDP-a po stanovniku. Podaci za županije su s DZS-a, a za ostale zemlje s World Bank Indicators, obje serije su iz 2019. i pretvorene u konstantne dolare iz 2015. – napisao je Žilić ispod prikaza.  

Zanimljivo je da samo dvije županije imaju BDP po stanovniku kao zemlje EU-a: Zagreb kao Slovenija i Primorsko goranska županija kao Latvija. Županija s najnižim BDP-om po stanovniku, Virovitičko-podravska, ima najsličniji BDP po stanovniku Libanonu. Krapinsko-zagorska županija je na razini Libije, a Varaždinska i Međimurska su poput Kostarike i Turske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba