Dva miligrama vode u smrt!

NOVA DROGA S DARK WEBA: Pojačava se sredstvom za uspavljivanje slonova, 50 puta je jača od heroina

Objavljeno: 18.01.2023. zagorjeinternational

Kad je 18-godišnji Joseph u prosincu 2016. kupio tabletu u Cannesu, bio je uvjeren da se radi o morfiju, ne znajući da ona sadrži vrlo snažan opioidni analgetik – fentanil. A taj može biti smrtonosan i u mikrodozama. Mladić je umro od predoziranja iste večeri, prenosi Slobodna Dalmacija.

Takve tragedije postale su uobičajene u SAD-u još u drugoj polovini prošlog desetljeća, ali problem je do danas višestruko narastao. U 2021. godini, više od 80.000 ljudi umrlo je od predoziranja opioidima, a većina njih zbog nedopuštenih sintetika kao što je fentanil – sedam puta više nego prije deset godina, objavila je prošle godine Policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge (DEA).

Europa je dosad uspjela izbjeći krizu takvih razmjera, ali policija i stručnjaci upozoravaju na to da se to može promijeniti jer je fentanila sve više na tržištu.

Pedeset puta jači od heroina i stoput od morfija, on se ilegalno proizvodi većinom u Meksiku i Kini. Krajem prošle godine američki su federalci priopćili da su 2022. zaplijenili količine dovoljne da se njima pobiju svi Amerikanci. Kako je javio BBC, DEA, naime, navodi da je presrela 379 milijuna potencijalno smrtonosnih doza.

Jedan derivat ovog opioida, ksilazin, koristi se za uspavljivanje divljih životinja, poput slonova. Veterinari ga koriste za konje, goveda – to dovoljno govori o njegovoj snazi.

Sintetička droga fentanil posljednjih je godina postala izvozni hit meksičkih narkokartela. Jedan od razloga je niža cijena proizvodnje u usporedbi s tradicionalnim drogama. Prema izvješćima meksičkih medija, čini se da njihov ozloglašeni narkokartel Sinaloa zarađuje više na fentanilu nego na kokainu ili bilo kojoj drugoj drogi. Može se naručiti na “dark webu”, nakon čega se dostavlja poštom u obliku praha ili tableta.

Žućkasta supstanca potom se puši, ušmrkava ili ubrizgava. No za čovjeka može biti smrtonosan već i u dozi od dva miligrama, što je težina nekoliko zrnaca pijeska. Krijumčari, kao i sami korisnici teško mogu precizno izmjeriti takve mikrokoličine.

Fentanil je inače sastojak lijekova za ublažavanje bolova koji se mogu nabaviti na recept u obliku flastera, sprejeva za nos ili tableta koje se otapaju pod jezikom. Mnogi pacijenti koji ga dobiju na recept predoziraju se nesvjesni njegove snage.

Samo nekoliko mjeseci prije spomenutog mladog Josepha, slavni glazbenik Prince umro je od slučajnog predoziranja lijekovima koji su sadržavali fentanil. Upravo njegova smrt pokazuje koliku je krizu taj sintetski serijski ubojica izazvao u Americi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba