Evo kako je međimursko vodstvo izbjeglo organizacijske probleme

Međimurska županija – najorganiziranija u Hrvatskoj: Dnevni obrok osiguran za 7090 učenika

Objavljeno: 11.01.2023. zagorjeinternational

Međimurska županija ponovo se istaknula kao najorganiziranija u Hrvatskoj – novo polugodište obilježilo je uvođenje besplatnog obroka za sve osnovnoškolce na teret državnog proračuna pa su diljem naše zemlje nastali organizacijski problemi. No, ne i u Međimurju! Sve osnovne škole imaju prostorne uvjete za pripremu toplih obroka za sve učenike sukladno propisanom državnom pedagoškom standardu.

Međimurska županija osnivač je 25 osnovnih škola i sve imaju adekvatne uvjete za pripremu hrane, opremljene su školske kuhinje, što znači da je dnevni obrok osiguran za 7090 učenika! Sve osnovne škole u Međimurskoj županiji imaju zaposlene kuharice ili kuhare, a za potrebe dodatnog zapošljavanja tog kadra u nekim ustanovama zatražena je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja. I dalje će se voditi posebna briga o djeci čije zdravstveno stanje zahtijeva prilagođenu prehranu.

Nakon što je osigurano financiranje troškova prehrane u iznosu od 10 kuna odnosno 1,33 eura po djetetu što je dovoljno za pripremu toplih obroka u osnovnim školama Međimurske županije, svi učenici imaju osiguran besplatni topli obrok, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah dodavši da sve škole kojima je osnivač Međimurska županija imaju opremljene kuhinje, potrebno osoblje, a škole u pripremi hrane surađuju s domaćim OPG-ovima i proizvođačima.

– Međimurska županija kontinuirano ulaže u stvaranje boljih uvjeta u obrazovanju. Time su stvoreni preduvjeti da se u našim školama mogu pripremati zdravi i kvalitetni obroci. Održali smo sastanak sa svim ravnateljima osnovnih škola kojima je osnivač Županija, a ravnatelji su potvrdili da su spremno dočekali drugo polugodište te da nema problema s pripremom obroka za učenike – kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Među nedavnim ulaganjima u svoje osnovnoškolske ustanove, podsjetio je župan Posavec, Međimurska županija je prošle godine kuhinju OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici opremila suvremenom konvencijskom pećnicom, obnovljeni su objekti područnih školskih objekata u Gornjem Hrašćanu i Donjem Vidovcu, okončana je prva faza izgradnje školske sportske dvorane OŠ Sveta Marija, uređeno autobusno ugibalište kod Osnovne škole Selnica, uređena je atletska staza kod Osnovne škole Belica i prilazna cesta prema Osnovnoj školi Strahoninec. Pri kraju su radovi na sanaciji stolarije u školskoj sportskoj dvorani OŠ Štrigova te njezinim područnim odjelima u Prekopi i Železnoj Gori, u Osnovnoj školi Goričan upravo se završava opremanje kuhinje, a u završnici su i dodatni radovi u Peklenici na sportskom školskom igralištu. U Belici se uređuje ulaz u školu, a u Osnovnoj školi Domašinec obnovljeni su kotlovnica i elektroinstalacije. Slijedi obnova područnih školskih odjela u Gardinovcu i Gornjem Kraljevcu.

Međimurska županija ubrzano priprema projektnu dokumentaciju za izgradnju i dogradnju osnovnih škola i školskih sportskih dvorana te spremno čeka natječaje iz EU fondova s ciljem stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu u svim međimurskim školama.

Župan Posavec donio je i Odluku o umanjenju cijena najma školskih sportskih dvorana s namjerom da dvorane što više koriste udruge i građani, da se otvore prema zajednici te da se u njima održava što više manifestacija.

Ova odluka obuhvaća 16 dvorana osnovnih škola, 1 dvoranu područne škole i 2 dvorane srednjih škola.

– Odluka će vrijediti od 15. siječnja, a podrazumijeva umanjenje cijena za korisnike sportskih udruga i sportsku rekreaciju za 50 posto od dosadašnje cijene. Također, općine će moći koristiti dvoranu bez naknade za manifestacije koje su od posebnog interesa za samu općinu – pojasnio je župan Posavec te dodao da još slijedi potpisivanje Ugovora o prijevozu učenika osnovnih škola na način da je temeljem postupka javne nabave odabran prijevoznik te će svi učenici imati osiguran prijevoz do svojih škola. Nastavlja se i dalje potpuno financirati prijevoz autobusom i vlakom za učenike srednjih škola.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba