Europska unija želi usvojiti novu direktivu o vozačkim dozvolama

Evo što bi se sve moglo promijeniti za vozače u EU

Objavljeno: 08.01.2023. zagorjeinternational

Europska unija želi usvojiti novu direktivu o vozačkim dozvolama u ovoj godini, a kako piše njemački autoklub ADAC, prenosi N1,zasad je to samo nacrt, no poznate su i prve konture prijedloga koji će ići na usvajanje europskim tijelima.

Vozačka dozvola B kategorije odnosi se samo na motorna vozila do ukupne dopuštene mase od 3,5 tone, stoga, većinu mobilnih kućica ne smiju voziti vlasnici vozačke dozvole jer su preteške i zbog toga je planirano povećanje dopuštene ukupne mase na 4,25 tona.

Već nekoliko godina, vozačka dozvola B kategorije, u Njemačkoj može se produžiti do vozačke dozvole B196 – omogućuje vožnju lakih motocikala do 125 ccm, ali samo u Njemačkoj. S četvrtom Direktivom o vozačkim dozvolama, to bi se moglo promijeniti. Naime, propisi koji su se prije primjenjivali samo na nacionalnoj razini, bit će u budućnosti priznati u cijeloj EU, što znači da bi tada bilo moguće putovati preko državnih granica s motociklom od 125 ccm.

Mogla bi se smanjiti i minimalna dob za vozačke dozvole kamiona ili autobusa – smanjila bi se na 18 godina. Duljina oduzimanja vozačke dozvole, primjerice, zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, trebala bi biti standardizirana i međusobno priznata, tako bi se primjerice, zabrana vožnje uvedena u Italiji također primjenjivala u Njemačkoj, stoga se traže jedinstvene granične vrijednosti za konzumaciju alkohola i droga, bodovni sustavi u različitim zemljama trebaju se uskladiti, a podaci o vozačkim dozvolama svih građana EU-a trebaju se pohraniti u europsku bazu podataka. To bi trebalo olakšati policijske provjere, piše Fenix Magazin, prenosi N1.

Što se tiče polaganja vozačkog ispita, do sada nije bilo moguće položiti teoretski i praktični vozački ispit u različitim državama članicama Europske unije, a kako bi se uzela u obzir sve veća mobilnost stanovništva, to bi trebalo dopustiti u budućnosti. Za to bi se morali pojednostaviti dosadašnji propisi o boravku. Također, raspravlja se o tome da se s praktičnom nastavom započne tek nakon uspješno položenog teorijskog ispita, a u budućnosti bi se barem dio vozačkog ispita mogao polagati i na simulatorima. Godinu dana nakon dobivanja vozačke dozvole, obvezni tečaj osvježenja znanja, namijenjen je smanjenju broja nesreća.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba