Jedan je bio prvak u karateu, a drugi dječji trener

Iran dao pogubiti dvojicu mladića zbog navodnog sudjelovanja u prosvjedima protiv režima i ubojstva – oglasila se EU

Objavljeno: 07.01.2023. zagorjeinternational

Iran je rano jutros dao pogubiti dvojicu mladića, Mohammada Mehdi Karamija i Seyeda Mohammada Hosseinija, a o svemu je izvijestila državna agencija Fars News, piše Index.hr.

Mladići, od kojih je jedan prvak u karateu, a drugi je dječji trener, su navodno sudjelovali u prosvjedima protiv režima prošle godine, a osuđeni su za ubojstvo Seyeda Ruhollaha Ajamiana, pripadnika paravojnih snaga početkom studenoga. 

Karami (21) je bio iransko-kurdski prvak u karateu. Njegov bratić rekao je za CNN da je bio hrabar i inteligentan mladić koji se počeo baviti karateom s 11 godina. Njegovi su roditelji prošlog mjeseca objavili snimku u kojoj mole državu da poštedi njegov život.

Osuđen je 5. prosinca za navodno ubojstvo pripadnika paravojske, a njegova obitelj tvrdi da je u zatvoru bio mučen i da mu je odbijen pristup odvjetniku.

– Svake noći sam prestravljen da će mi priopćiti vijest o pogubljenju mog djeteta. Izgubio sam nadu, osudili su moje dijete na smrt i mogli bi ga pogubiti svakog trenutka – rekao je jednom prilikom mladićev otac.

Drugi mladić, Seyyed Mohammad Hosseini (20), volontirao je s djecom njemačke parlamentarke Ye-One Rhie koja je zagovarala njegov slučaj i koja je napisala da je izgubio oba roditelja čiji je grob posjećivao svakog četvrtka. 

Uhićen je upravo na putu prema groblju, a osuđen je na istom ročištu kao i Karami te još dvojica muškaraca koji su tada osuđeni na smrt.

– Prije početka grupnog suđenja, državni mediji emitirali su iznuđena priznanja optuženih i opisali ih kao ubojice, kršeći njihova prava na presumpciju nevinosti i slobodu od mučenja i drugog okrutnog, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja – objavili su iz Amnestyja.

Oglasila se i EU koja je zgrožena pogubljenjem dvojice mladića.

– Ovo je još jedan znak nasilne represije iranskih vlasti nad civilnim prosvjedima. EU još jednom poziva iranske vlasti da odmah prekinu praksu izricanja i izvršavanja smrtnih kazni protiv prosvjednika koja zaslužuje oštru osudu kaže EU. 

Inače, prema izjavama iranskih dužnosnika, u posljednjih je nekoliko mjeseci čak 41 prosvjednik osuđen na smrt, no broj bi mogao biti i veći. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba