Jedan od simptoma gripe je i novi simptom korone pa ih je bez testiranja teško razlikovati

Krapinsko – zagorska je među tri županije s najviše oboljelih od gripe – najčešće su zaražena djeca

Objavljeno: 06.01.2023. zagorjeinternational

Nakon što smo joj dvije godine uspješno odolijevali zbog oštrih mjera protiv covida, nakon popuštanja, vratila se i gripa. Krapinsko – zagorska županija je među tri županije s najvećom stopom oboljelih na 100 tisuća stanovnika, piše Radio Stubica.
Samo u zadnjem tjednu stare godine u Zagorju je zabilježeno 250 novooboljelih od gripe. Za sada najviše obolijevaju djeca predškolske i školske dobi.

– Gripa je ozbiljna bolest za kronične bolesnike, trudnice i starije od 65, koja može dovesti do komplikacija, najčešće je to upala pluća. Prošle je godine u našu županiju distribuirano 12.800 doza cjepiva. Ovih su dana naručene i dodatne doze, pa građani koji to žele, još se stignu cijepiti. Normalni tijek bolesti je od pet do sedam dana i gripu je potrebno preležati. Vrhunac gripe očekuje se upravo kroz siječanj i veljaču – kazao je za Radio Stubicu epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ivan Lipovac, dodajući da se kao novi simptom korone pojavljuje se mijalgija – bolovi u mišićima, što je i simptom gripe, pa je bez testiranja teško razlučiti da li osoba boluje od covida ili gripe.
Simptomi gripe počinju naglo i uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, opću slabost i klonulost, kihanje i curenje nosa, grlobolju i neproduktivni kašalj. Kod djece se osim temperature i respiratornih simptoma mogu javiti i gastrointestinalni simptomi (povraćanje i proljev). Moguće je da kašalj, umor i malaksalost traju i nekoliko tjedana nakon preboljenja. U nekim slučajevima bolest se može očitovati i težom kliničkom slikom koja tada zahtjeva bolničko liječenje (uglavnom u starijih od 65 godina te djece mlađe od 1 godine).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba