ZABRINJAVAJUĆE: Ogorčeni roditelji nam se javljaju da u jedinoj zagorskoj zdravstvenoj ustanovi gdje to mogu obaviti, djeca na pregled fizijatra čekaju i do šest mjeseci

Na listu čekanja u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice stavljeno već 350 mališana

Objavljeno: 06.01.2023. Alen Brodar

Zabrinjavajuće informacije stižu do nas posljednjih dana – javilo nam se već nekoliko ogorčenih roditelja čija djeca moraju na pregled kod fizijatra u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Naime, kako nam kažu, njihova se djeca stavljaju na listu čekanja, i to ne malu. Djeca moraju čekati i do šest mjeseci. Zabrinjavajuće je to što se radi o jedinoj zdravstvenoj ustanovi u Krapinsko – zagorskoj županiji, u kojoj se to može obaviti.

Dugoročne posljedice

– Radi se o najosjetljivijoj skupini, a oni ih stavljaju na listu čekanja od pola godine. Pa onima koji imaju bilo kakvu fizičku deformaciju ili predispozicije za nju, a vrlo je vjerojatno da je imaju jer inače ne bi imali potrebe za dječjim fizijatrom, za šest mjeseci se, s obzirom na brzinu kojom djeca rastu, situacija može toliko pogoršati da će se s posljedicama nepravovremene terapije nositi kroz cijeli život. Ljudi, pa to su djeca, a oni ih stavljaju na polugodišnje liste čekanja. To je skandalozno! – sukus je više dojava zabrinutih roditelja koje smo dobili u redakciju.

Da se uvjerimo da je to istina, nazvali smo i sami dječju ambulantu u SBKT-u i pokušali naručiti “svoje tromjesečno dijete” na prvi pregled fizijatra.
– Ovako, mi vas možemo zapisati jer ne znamo kad ćemo imati točan termin. Lista čekanja vam je dugačka, čeka se nekih pet do šest mjeseci – rekla nam je simpatična gospođa s druge strane slušalice i nastavila:
– Čak štoviše,  mislim da sad uopće nemamo termina, stagniramo jedno vrijeme i ne znamo kad ćemo početi ponovno s radom – potvrdila je tvrdnje roditelja sugovornica.
Pa zar nema fizijatra, pitali smo.
 – Hm, da – zastala je na trenutak i nevoljko potvrdila.
– To vam je trenutna lista čekanja, a sad, ne znam da li želite kod nas čekati ili ćete se pokušati naručiti negdje drugdje? – pitala nas je ljubazno, dok joj se u glasu čulo da joj je neugodno što nam to mora predložiti.
– Bilo bi dobro probati negdje drugdje, ako ćete dobiti negdje prije termin – dodala je.

Bazen na dječjem odjelu u SBKT

Pa koliko je to djece na listi čekanja, inzistirali smo.
– Paaaa, nekih 350 djece – kazala je ponovno sramežljivo i nastavila:
– Nažalost, jedini smo u Zagorju i ostali smo na jednom jedinom fizijatru koji pokriva i odjel i ambulantu. Ovako ćemo: probajte okolo zvati i ako kroz par dana ne dobijete negdje prije termin, a za tako malu bebicu ostaje vam samo Zagreb, nemate gdje drugdje, javite se pa ćemo vas staviti na listu čekanja. Evo ako želite tako – predložila je gospođa, za koju još jednom moramo naglasiti kako je bila vrlo ljubazna i uslužna i sigurno joj nije ugodno što na dnevnoj bazi mora voditi ovakve razgovore sa zabrinutim roditeljima i predlagati im da probaju negdje drugdje, jer u jedinoj zagorskoj zdravstvenoj ustanovi, koja uz to u svom imenu ima medicinsku rehabilitaciju, nema dovoljno fizijatara pa se djeca, čak i ona najmanja, stavljaju na dugačke liste čekanja.

Dvoje specijalizanata

Upitali smo stoga i još uvijek aktualnu ravnateljicu Specijalne bolnice Željku Žnidarić o tome kako je jedna takva bitna ustanova poput SBKT-a došla u situaciju da bude u ‘manjku’ dječjeg fizijatra, tim više što je jedina ustanova na području Krapinsko – zagorske županija koja pruža takve zdravstvene usluge? Zanimalo nas je i kako planiraju riješiti nastalu situaciju i kada, te hoće li se uskoro zaposliti još koji dječji fizijatar.

Željka Žnidarić

– Odjel za medicinsku rehabilitaciju djece i dječja fizijatrijska ambulanta, koja djeluje u sklopu Odjela, funkcioniraju u istom organizacijskom obliku kao i do sada. Pacijenti se sukladno postavljenim normama i uputama HZZO-a prvo upisuju na listu čekanja, a nakon toga se izvršava pregled fizijatra. Pacijenti se na pregled pozivaju prema važećoj listi čekanja. Dr. sc. Martinec i dalje radi u specijalističkoj ambulanti i na Odjelu i obavlja svoje obveze i radne zadatke iz Ugovora o radu. Oba segmenta Odjela, bolnička i ambulanta rehabilitacija djece, se i dalje provode u našoj Ustanovi. U planu su određene organizacijske promjene, s obzirom na odlazak jednog liječnika specijaliste u mirovinu. Nadležni voditelji organizacijskih jedinica će svakako nastojati i u daljnjem tijeku osigurati nesmetano provođenje rehabilitacijskih postupaka u segmentu rehabilitacije djece – napisali su nam u odgovoru, što nas nije u potpunosti zadovoljilo, pa smo u telefonskom razgovoru tražili još detalja.

– Liste čekanja su takve kakve jesu, sada se doduše to malo odužilo jer je doktorica bila na jednom kraćem bolovanju, ali osim toga je manje – više sve redovno i terapijski pogon je pun koliko može biti. Sve se radi kao i do sada. Također, imamo mlade doktore koji su na specijalizaciji, od kojih je dvoje predodređeno da se u nekom trenu uključe u rad dječjeg odjela. Nema tu nikakvih potresa, niti je tako alarmantno. Liste čekanja su kao živi organizam, jedan dan su ovakve, drugi onakve. Treba znati da se djeca naručuju prema prioritetu i sigurno da se za kontrolne preglede mora čekati duže nego za nešto akutno. Kolega koji je otišao u mirovinu je uglavnom radio na odjelu i bio je više uključen u dijagnostičke postupke, a sada planiramo preraspodijeliti još jednog fizijatra, a kao što sam rekla, dvoje specijalizanata usmjeravamo prema radu na dječjem odjelu – rekla nam je ravnateljica SBKT-a u odlasku, Željka Žnidarić.

Izazov za ‘Gvardiola’

Naime, 15. siječnja na njenu dužnost stupa novoizabrani ravnatelj, 28-godišnji Danijel Javorić Barić, županov ‘Gvardiol’, kako mu je sam Željko Kolar tepao, o čijem se izboru već mnogo redaka ispisalo. U svakom slučaju, bit će posla za mladog Humčana i to ne samo financijske prirode, jer Bolnica grca u dugovima (više od 12 milijuna eura), već i, evidentno je, kadrovske prirode.
Inače, upit o ovoj problematici i kako planira pomoći da se što prije riješi, poslali smo i osnivaču Bolnice – Krapinsko – zagorskoj županiji, iz koje nam je stigao identičan odgovor kao i iz Specijalne bolnice. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba