Na hrvatskim cestama u 2022. poginula je 271 osoba, 7,2 posto manje nego godinu ranije

“To je realno dosad najbolji rezultat sigurnosti cestovnog prometa u RH, no statistički, među pet smo najlošijih u EU”

Objavljeno: 01.01.2023. zagorjeinternational

Na hrvatskim cestama u 2022. poginula je 271 osoba, 7,2 posto manje nego 2021. godine, piše Autoportal.

– Poginula je 21 osoba manje nego u 2021. i statistički to je drugi najbolji rezultat u hrvatskoj povijesti, ali računajući da je od 2020. godine, kad je na hrvatskim cestama poginulo 237 osoba, najmanje na godišnjoj razini u povijesti, obujam prometa porastao za više od trećinu, to je realno dosad najbolji rezultat sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj – piše prometni stručnjak Željko Marušić.
Dodaje da je riječ o privremenom podatku za 2022. godinu, jer se u smrtnost prometnih nesreća računaju i oni koji od posljedica nesreće preminu do 30 dana nakon nesreće. Konačna će se brojka znati 31. siječnja 2023., a dosad su bilježena tek minimalna odstupanja.

– Statistički, sa 70 poginulih godišnje na milijun stanovnika, Hrvatska će i ove godine biti među pet prometno – sigurnosno najlošijih zemalja u Europskoj uniji (lošije je stanje u Rumunjskoj, Bugarskoj, Latviji…), ali to nije realni podatak, jer je obračunska baza nerealna. Naime, Hrvatska je među zemljama s najvećim razmjernim udjelom tranzitnog (prvenstveno autocestom A3) i turističkog prometa, pogotovo tijekom 2022. To je potvrdila i najtragičnija prometna nesreća u protekloj godini, kad je u ranim jutarnjim satima 6. kolovoza 2022., na autocesti A4, u slijetanju poljskog autobusu na putu za Međugorje, jer je premoreni vozač zaspao za volanom, 12 osoba poginulo, a 19 ih je teško ozlijeđeno. Stoga se realnim značajkama sigurnosti cestovnog prometa približavamo prosjeku EU-a – ističe Marušić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba