Zagorska policija je u ovogodišnjoj 'martinjskoj' akciji kontrolirala čak 283 vozača

Ukupno 24 vozača pijana, jedan uhićen i oduzeto mu vozilo, četvorica zadržana na triježnjenju

Objavljeno: 14.11.2022. AB

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta, “Martinja”, od 10. do 13. studenoga, u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, zagorska policija je poduzimala pojačane mjere preventivno – represivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, posebice u noćnim i ranim jutarnjim satima u dane vikenda prije i poslije “Martinja”.

U tom je vremenu na području koje sigurnosno pokriva PU krapinsko – zagorska, radi utvrđivanja prisutnosti u organizmu alkohola i/ili droga, nad 283 vozača provedeno ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i uređaja, pri čemu su, pri upravljanju vozilima, zatečena 24 vozača pod utjecajem alkohola.

Kod najviše vozača, njih 10, je zabilježena koncentracija alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg, od 1,01 do 1,5 – 6 vozača i 1,51 i više g/kg zatečeno je osam vozača, a vozač s najvećom koncentracijom alkohola evidentiran je 13. studenog oko 16 sati u mjestu Luka Poljanska – izmjerena mu je koncentracija od 2,03 g/kg alkohola u organizmu. Taj je vozač (60) sletio vozilom s kolnika na DC-229, no pritom nije ozlijeđen i nastala je samo  materijalna šteta na vozilu.
Utvrđeno je ukupno 112 prometnih prekršaja, od čega 24 spomenuta prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 31 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje, tri prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila i 50 ostalih prekršaja u prometu. U ovo vrijeme zabilježeno je šest prometnih nesreća s materijalnom štetom.    

Evo koje je prekršaje izdvojila policija:

U Polju Krapinskom u nedjelju 13. studenoga oko 2 sata, je prilikom nadzora prometa zaustavljen 52-godišnjak, koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,64 promila. Određeno mu je zadržavanje u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
U Desiniću, oko 12 sati ranije, 52-godišnjak upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 0,58 promila, za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, neregistriranim i neosiguranim vozilom, kod sebe nije imao prometnu dozvolu te je utvrđeno kako je ponavljač istovrsnih prekršaja u prometu. Stoga je uhićen i vozilo mu je privremeno oduzeto.
Vozilima su upravljali pod vidnim utjecajem alkohola u Tuheljskom Toplicama 53-godišnjak u subotu 12. studenog oko 1 sat i u Velikom Trgovišću 53-godišnjak u nedjelju 13. studenog oko 3.30 sati. Oni su zaustavljeni, no oba vozača odbila su alkotestiranje te im je određeno zadržavanje u prostorijama policije.  
U Velikom Trgovišću 23-godišnja suvozačica koja se nalazila u zaustavljenom vozilu, je tijekom nadzora prometa u subotu 12. studenoga oko 20.30 sati, predala policijskim službenicima cigaretu od 1,19 grama u kojoj se nalazila mješavina duhana i marihuane.
Na samo Martinje, 11. studenoga oko 22 sata, utvrđena je najveća brzina kretanja vozila tijekom provedenog nadzora, u Lepajcima na A2 od 178 km/h na dijelu ceste gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, a 36-godišnji vozač također je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 0,56 promila.
Također, 11. studenoga, nekoliko minuta prije ponoći, u Krapini su policijski službenici zaustavili 28-godišnjaka koji je upravljao osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1,55 promila. Vozaču je određeno zadržavanje u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, alkohola.

– S obzirom na naprijed navedene pokazatelje, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da je u vremenu od 10. do 13.studenoga, od ukupno kontroliranih čak 283 vozača na alkohol i droge, 24 vozača zatečeno pod utjecajem alkohola, policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. “četiri glavne ubojice u prometu” (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Upozoravamo sve vozače da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića – apeliraju iz policije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba