Od iduće godine novost u radu hitne službe

Timovi će dobiti paramedikuse: Medicinske sestre i tehničari samostalno bez liječnika pružat će prvu pomoć unesrećenima na terenu

Objavljeno: 13.11.2022. zagorjeinternational

Iduće godine počinje specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara za samostalni radi u hitnoj službi, pa će tako oni po uzoru na sustav paramedikusa u zapadnoeuropskim zemljama, moći samostalno, bez liječnika, pružati prvu pomoć unesrećenima na terenu, piše Index.hr.

Predviđeno je da edukacija traje godinu dana, a natječaj za prve specijalizacije očekuje se do kraja ove godine. Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM)  rekli su da je za trogodišnje razdoblje osigurano sto milijuna kuna europskih sredstava za edukaciju 375 prvostupnika sestrinstva.

-To je prva takva specijalizacija medicinskih sestara u Hrvatskoj. Dobit će veće kompetencije i ovlasti, moći će samostalno reanimirati pacijenta i davati određene lijekove, po uzoru na paramedikuse u zapadnoeuropskim zemljama koji mogu samostalno pružati prvu pomoć i davati terapiju u reanimaciji – pojasnio je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Gazić je kazao da će medicinske sestre i tehničari u timu hitne službe dobiti veće kompetencije i ovlasti, ali i veću odgovornost, stoga im je neophodno podići i visinu koeficijenta za plaće, dodajući da bi za specijaliste koeficijent trebao minimalno iznositi 1,37 umjesto sadašnjih 1,16 pa bi im plaće trebale porasti od 1500 do 2000 kuna.

Upravo je završeno e-savjetovanje o Prijedlogu novog pravilnika o specijalističkom usavršavanju prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine. Naime, izvanbolničku hitnu medicinsku službu na terenu čine tim T1 – liječnik, medicinska sestara/tehničar i vozač, te tim T2, bez liječnika, no u njemu bi ubuduće, nakon završene specijalizacije, trebali raditi dodatno educirane sestre i tehničari s većim ovlastima te sposobni samostalno pružati hitnu pomoć.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba