Na 14. izdanju ˝Babičinih kolača˝ pobjedu uvjerljivo odnijela Vesna Hršak iz Krapine sa 'Svečanom martinjskom pitom od jabuka'

KVALITETA ZA ‘PRSTE POLIZATI’: ˝Ovo su manifestacije koje unapređuju razvitak svih dijelova Zagorja˝

Objavljeno: 05.11.2022. Marta Čaržavec

Miris makovnjače, rudarskih štruklja, režnjače, rolade s pekmezom, nametanih rožička, i mnogih drugih slastica po receptima naših babica šire se danas Hrašćinom. Radi se, dakako, o manifestaciji kojom se promiče vrijednost žena i obitelji te čuvanju gastronomske tradicije Zagorja pod nazivom ‘Babičini kolači’.

Na ovogodišnjem izdanju sudjelovalo je 24 babica, a to su: Bračević Marija, Čačko Sanja, Drempetić Hrčić Anica, Gabud Božica, Hegeduš Brankica, Hrbić Đurđica, Hršak Vesna, Hublin Ivanka, Kipa Marica, Krklec Slavica, Lacković božica, Ljubić Zdenkica, Pavlović Mirjana, Pilarić Đurđica, Pušek Darinka, Radovečki Ljubica, Rusek Renata, Strugar Ivkica, Štahan Mirjana, Tkalčević Štefica, Varžić Nadica i Zgorelec Nada.

Važnost

Patricija Šarkanj iz Turističke zajednice Zlatni istok Zagorja poručila kako je manifestacija ‘Babičini kolači’ od izrazite važnosti za ovaj kraj, a onda i za cijelo Zagorje.

– Mi smo novoosnovana turistička zajednica i drago nam je što se baš ovdje danas održava ova manifestacija. Za nas je to od izrazite važnosti jer smo od samog početka krenuli s ciljem objedinjenja cjelokupne ponude turističke zajednice i krenuli s idejom prikazivanja istočnog dijela Zagorja s kvalitetom koju on nudi. Smatram da je baš ovakva manifestacija segment od izrazite važnosti u našem daljnjem razvitku – poručila je Šarkanj dok je načelnik Hrašćine Branko Tukač izrazio veliko zadovoljstvo i ponos na današnju manifestaciju, a posebice na tim ljudi koji ga je osmislio. Posebne je zahvale uputio udruga i TZ-i pa poželio odličnu zabavi svim prisutnima.

Za pobjedničku lentu natjecale su se babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvojila ju je ona čiji je kolač dobio najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus, za domišljatost u prezentaciji… Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, bio je važan element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije, a ova je titula pripala Vesni Hršak iz Krapine što znači da, prema pravilima, dovodi natjecanje iduće godine u svoj kraj.

– Jako sam sretna i uzbuđena. Pripremila sam ‘Svečanu martinjsku pitu’ to je kolač od jabuka. Jabuke se kuhaju i vinu pa od tuda i naziv, svaka kockica ima jabučnu ružicu. Jabuke su kraljice jeseni – rekla je Hršak pa najavila kako će iduće godine u Krapini njen stol biti ‘krcat’ pa jedva čekamo!

Izvorno zagorsko

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice su se natjecale i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom ‘Izvorno zagorsko’. U ovoj kategoriji bodovao se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji. U toj kategoriji pobjedu je također odnijela Vesna Hršak, drugo je mjesto pripalo Ivanki Hublin sa slasticom ‘Starinska medena pita’, a treće mjesto pripalo je Mirjani Štahan iz Zlatara i njenim ‘Svrdlekima’.

Predsjednik komisije Branko Čukelj poručio je kako ga veseli da se manifestacija nakon dvije godine ponovno održava pa najavio kako će iduće godine zasigurno biti još veći broj prijavljenih babica.

– Probali smo sve kolače, procijenili i priču babica, način pripreme, sastojaka iz recepta što nam je olakšalo ocjenjivanje – rekao je Čukelj.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je pobjednicama pa istaknuo kako je zadovoljstvo gledati strast prema pristupanju cijeloj manifestaciji.

– Ovo je jedna prekrasna tradicija s kojom ćemo i dalje nastaviti. Ono što je izrazito bitno je da selimo s njom po čitavoj Županiji. Drago mi je da se danas okupilo ovoliko ljudi, uživajte, obiđite štandove, probajte kolače i vidimo se sljedeće godine – rekao je Kolar.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba