Inflacija nije zaobišla ni Crkvu

S početkom iduće godine dižu se plaće svećenicima, građani: ˝Znam kako žive, koje privilegije imaju˝

Objavljeno: 23.10.2022. zagorjeinternational

Inflacija nije zaobišla ni Crkvu! Plaće svećenika rast će, najavili su iz Hrvatske biskupske konferencije, s prvim danom Nove godine, javlja Dnevnik Nove TV.

Mišljenja građana su, dakako podijeljena.

– A valjda im fali, pa neka im povećaju. Ali trebalo bi i nama radnoj klasi. Definitivno – rekla je Mirna iz Rijeke.

– Nisam upućena, ali znam kako žive, koje privilegije imaju. Tako da mislim da im nije potrebno povećanje – smatra pak Jasna iz Zagreba.

A koliko će se svećeničke naknade povećati, još nije poznato.

– Taj faktor je, recimo, koliko svećenik ima staža, koliko vrši službu, koliko mu je župa velika – pojasnio je župnik župe Svetog križa u Rijeci velečasni Kristijan Zeba koji kaže da njegova mjesečna naknada iznosi 4600 kuna. Ima 15 godina staža s više od deset tisuća vjernika u župi. Dodaje da svećenici naknadu dobivaju iz župnih i biskupijskih, a ne iz državne blagajne. Odnosno, 20 posto milodara ide Nadbiskupiji, 80 posto župi.

– Ako slučajno Župa nije u mogućnosti uzdržavati svoga svećenika, onda je Nadbiskupija ta koja brine o svom župniku, kako bi mogao dobiti ovu naknadu. Ona može biti i veća, a češće je da je i manja – dodao je velečasni Zeba.

Na tu naknadu svećenici ne plaćaju porez jer Crkva je neovisna od države i njezinih financijskih pravila. No, kao i svako kućanstvo, ne zaobilaze ih, režije. Pa poručuju – i ti troškovi idu na teret svake pojedine Župe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba