BESPRIJEKORAN SPOJ: Ekologija s elementima zabavno-kulturnog i edukativnog karaktera za sve zaljubljenike u prirodu

SREBRNI PIR ‘GLJIVARENJA V STUBAKIMA’: Ovogodišnje izdanje srušilo rekord u posjećenosti

Objavljeno: 15.10.2022. Marta Čaržavec

Stubaki i njegove šume, posebice one oko naselja Pila, nadaleko su poznate po svojim prirodnim bogatstvima, a među njima, one najsjajnije su svakako gljive kojima je Turistička zajednica i Općina Stubičke Toplice posvetila manifestaciju ‘Gljivarenje v Stubakima’ koja danas slavi srebrni pir. Po broju sudionika i količini ubranih gljiva, a kako su istaknuli i naši današnji sugovornici, najveća je manifestacija takve vrste u Hrvatskoj i okuplja preko tisuću posjetitelja, od čega njih tristotinjak svake godine dolazi organizirano. Osim amaterskih poznavatelja gljiva dolaze i članovi gljivarskih društava iz Varaždinske i Međimurske županije, Istre, Karlovca te drugih mjesta.

Načelnika Stubičkih Toplica Josipa Beljaka nije iznenadio velik broj posjetitelja, štoviše, istaknuo je kako se očekivao rekordan broj što je i ostvareno, a nama je otkrio u čemu je tajna.

– Povodom 25. obljetnice smo više pažnje posvetili promociji i dodali neke sadržaje i obogatili ponudu. Zadovoljni smo, a očekujemo i još veći broj posjetitelja kroz dan budući da je ovo najveća gljivarijada u Hrvatskoj. Vrlo je važan i edukativni karakter cijele manifestacije, posjetitelji sa zanimanjem sudjeluju u predavanjima, a na taj način povećavamo kulturu branja gljiva – poručio je načelnik Beljak na kojeg se nadovezala zamjenica župana Jasna Petek rekavši kako je veseli da svake godine raste broj posjetitelja, raste broj zanimanja za edukaciju o gljivama pa iskoristila priliku da čestita srebrni pir ove manifestacije.

Tradicionalno, ubrane gljive determinira poznati gljivarski stručnjak i predsjednik Gljivarskog društva ‘Kamilo Blagajić’ iz Zagreba Mladen Strižak…

– Teško mi je reći koliko je vrsta gljiva, ali sa sigurnošću govorim da je ovo najveća takva manifestacija u Hrvatskoj i daleko najposjećenija manifestacija . Naš savez ima 30-ak društava, a ovo je veliki susret ljubitelja prirode i zaista uživamo – poručio je Strižak.

Neizostavan dio gljivarenja je i ponuda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja cijele Krapinsko -zagorske županije, a ne samo topličkog kraja. Manifestacija je inovativna jer spaja i ekologiju i ima elemente zabavnog i kulturnog karaktera, te edukativni karakter za sve zaljubljenike u prirodu koji žele nešto više naučiti o raznim vrstama gljiva s područja Medvednice. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba