Trenutno iznosi 80 kuna mjesečno

U HRT-u kažu da će sa sadašnjom visinom pretplate imati problema s financiranjem programa i plaća radnika, pa žele povisiti pretplatu

Objavljeno: 14.10.2022. zagorjeinternational

HRT-ovi čelnici će od zakonodavaca tražiti promjenu zakonskih okvira s ciljem povećanja RTV pristojbe koja trenutno iznosi 80 kuna, a u rujnu je održana i sjednica Programskog vijeća na kojoj je jedna od tema bila upravo povećanje pretplate, piše Index.hr.

Govoreći o financiranju, glavni ravnatelj Robert Šveb je ustvrdio da će sa sadašnjom visinom pristojbe javna televizija ostati u istim gabaritima financijskog plana, a to pak znači da će imati probleme s financiranjem programa i ostalih aktivnosti, pa je dodao da slijedi razdoblje kada se moraju naći nova zakonska rješenja. 

– Godine pred nama donose nove izazove, poskupljenja, inflaciju, plaće na HRT-u su ionako ispod državnog prosjeka. S razinom pristojbe koju imamo ostat ćemo u istim gabaritima financijskog plana što znači da će u budućnosti biti velik problem financirati i program i ostale stvari – rekao je tada. 

Prema podacima o primanjima radnika za razdoblje od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine, najmanja neto plaća na HRT-u iznosila je 3815,64 kune, dok je najveća iznosila 27.727,47 kuna. Glavni ravnatelj Šveb prima bruto plaću od 39.502,50 kuna, odnosno 26.431,59 kuna neto. Također, naveden je i prosjek neto plaća svih radnika, a on je iznosio 7853,33 kune. Plaća urednika za isto razdoblje jest 10.041,19 kuna, a prosjek neto plaća novinara 9712,09 kuna.

Portal Index.hr je upitao i kolika bi buduća pretplata mogla biti. 

– Uprava HRT-a neće predložiti povećanje pristojbe u ovom trenutku. Međutim, u budućnosti su nužne promjene zakonskih okvira – u kojem bi se, između ostalog, trebalo redefinirati i financiranje javnog medijskog servisa na moderniji i socijalno fer način – odgovorili su iz HRT-a. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba