Ranije izrečene mjere nisu urodile plodom

Mladić (28) više puta prekršio zakon, pa mu trajno oduzet Porsche

Objavljeno: 14.10.2022. zagorjeinternational

Presudom Općinskog suda u Čakovcu, vozaču (28) kojeg su prilikom nadzora prometa, 11. ožujka u 14.35 sati, zaustavili policajci Postaje prometne policije Čakovec, u Preloškoj ulici u Čakovcu, utvrdivši da je upravljao vozilom marke Porsche Cayenne, u vrijeme dok mu je zbog skupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova u razdoblju od dvije godine, rješenjem nadležne policijske uprave ukinuta i oduzeta vozačka dozvola, trajno je oduzet automobil.

Kako su izvijestili iz Policijske uprave međimurske, temeljem optužnog prijedloga Postaje prometne policije Čakovec, Općinski sud u Čakovcu donio je presudu kojom se 28-godišnjaku trajno oduzima osobni automobil marke Porsche Cayenne (proizveden 2021. godine), koji postaje trajno vlasništvo Republike Hrvatske, dok se izvršenje mjere povjerava Policijskoj upravi međimurskoj.

-Na ovu prvostupanjsku presudu okrivljenik je pravodobno podnio žalbu Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske, a koji je nakon održane sjednice sudskog vijeća odbio žalbu okrivljenika te potvrdio pobijanu presudio Općinskog suda u Čakovcu. Samim time prvostupanjska presuda postala je pravomoćno te je oduzeti osobni automobil prešao u trajno vlasništvo Republike Hrvatske – rekli su iz PU međimurske.

Toga dana, 11. ožujka, nakon provedenog nadzora, vozač je bio uhićen, a kako su rekli iz PU međimurske, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona sigurnosti prometa na cestama, bio je doveden dežurnom sucu Općinskog suda u Čakovcu, a nakon saslušanja, sudac je bio okrivljeniku odredio zadržavanje te je bio predan u varaždinski zatvor.

– Na osnovu opisanog prekršaja, okrivljeni je pravomoćnom presudom proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 46 dana s uvjetnom osudom u trajanju od šest mjeseci. Ujedno, okrivljeniku je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci. Također, spomenutom presudom okrivljeniku je određeno oduzimanje osobnog automobila, bez prava na naknadu, a koji postaje vlasništvo Republike Hrvatske – rekli su iz PU međimurske.

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u obrazloženju presude smatra kako je trajno oduzimanje osobnog automobila opravdano s obzirom na raniju višestruku prekršajnu kažnjavanost okrivljenika, što potkrepljuje činjenicom kako ranije kažnjavanje novčanim kaznama i izricanje zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima za teške prekršaje protiv sigurnosti cestovnog prometa (upravljanje vozilom za vrijeme zabrane, prekoračenje dopuštene brzine, izazivanje prometne nesreće i odlazak s mjesta prometne nesreće bez ostavljanja svojih osobnih podataka i podataka o vozilu), nije kod okrivljenika preventivno utjecalo na njegovo ponašanje u prometu te kako bi se ga isključilo iz prometa i spriječilo da čini nove prekršaje u prometu.

-Naime, prvostupanjski je sud prilikom donošenja odluke o oduzimanju osobnog automobila kojim je počinjen prekršaj, utvrđivao je li oduzimanje razmjerno počinjenom djelu. Dakle, utvrđeno je da se radi o teškom prekršaju i velikoj društvenoj opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom da je okrivljenik već dva puta pravomoćno kažnjen za isto djelo u 2021. godini, pa je radi očuvanja javnog i pravnog poretka Republike Hrvatske i ostalih država članica Europske unije, kao i zaštite opće sigurnosti, nužno izricanje oduzimanja osobnog automobila kojim je prekršaj počinjen, kako okrivljenik ubuduće ne bi počinio novi prekršaj, a ujedno kao i upozorenje eventualnim drugim počiniteljima da ne čine takve prekršaje. Dakle, opasnost od ugrožavanja sigurnosti prometa je veća nego pravo na privatno vlasništvo ili pravo na korištenje vozila, pa je u ovom slučaju pravno irelevantno je li počinitelj prekršaja vlasnik vozila kojim je prekršaj počinjen ili korisnik vozila – pojasnili su iz PU međimurske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba