KRAPINA: Održana konferencija na temu demografske revitalizacije i aktualnih demografskih trendova te doprinosa JLP(R)S-a demografskoj revitalizaciji

“Puno se govori ‘smart city’, ‘smart’ ovo i ono, no ako nemate osnovnu infrastrukturu u ruralnim dijelovima, ne možete očekivati da će građani ostati tamo živjeti”

Objavljeno: 28.09.2022. Vanja Hozmec

U maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održana je konferencija pod nazivom ‘Doprinos jedinica lokalne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Krapinsko – zagorske županije kojoj su nazočili brojni predstavnici jedinica lokalnih samouprava iz cijele županije. 

Konferenciju je otvorila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, koja je rekla da je ovo 11. u nizu ovakva konferencija, a potom je detaljnije pojasnila čemu je namijenjena. 

– Radionica je namijenjena konstruktivnom razgovoru sa svim čelnicima i predstavnicima lokalne i regionalne samouprave o mjerama koje se provode na području županije, o planovima, ali i o konkretnim brojkama s kojima smo suočeni u zadnje vrijeme, a to je znatno veći broj starije populacije, manji broj radno sposobnih. Ovo je ujedno i s ciljem da se vidi kako mlade zadržati u zemlji, kako osmisliti mjere koje će biti kvalitetne za ostanak u mjestima gdje žive te kako što bolje kreirati te mjere, cijeli sustav i bolje surađivati na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini što se toga tiče – pojasnila je Josić. 

Pozitivno iznenađenje 

Kako je istaknula, pohvalno je da je Krapinsko – zagorska županija sa svim jedinicama lokalne samouprave napravila značajan pomak te se jako puno ulaže u demografske mjere te u mjere koje imaju demografski učinak.

– Nas je pozitivno iznenadio broj djece koja se upisuju u predškolski odgoj i obrazovanje u 2021. i 2022. godini. Čak 452 djece više je upisano u odnosu na pet godina ranije. Prema popisu stanovništva koji je posljednje proveden, i ova županija bilježi pad. Nešto manje se to vidi u Zaboku i Stubičkim Toplicama, no u konačnici se vidi u svim drugim općinama i gradovima – rekla je Josić.

Potom je naglasila i što je to što smatra ključnim za ostanak ljudi, odnosno za demografsku obnovu. 

– Jedinice lokalne samouprave imaju brojne mjere po tom pitanju i trude se maksimalno, u skladu sa svojim mogućnostima, izaći svojoj populaciji u susret i kreirati mjere za koje oni smatraju da su im bitne. Najbitnije nam je, a što nam mladi jasno govore, je da se poboljša kvaliteta života. Da ostanu, potreban im je posao, potrebno je stambeno ih zbrinuti i to je ključ da ljude zadržimo u njihovim sredinama. Kvalitetno radno mjesto, kvalitetno stanovanje i kvalitetan društveni život su velike stvari koje mladom čovjeku znače bolji put u njegovu budućnost – zaključila je Josić.

Župan Željko Kolar istaknuo je da, kao i u ostatku Hrvatske te Europe, i u Zagorju postoji veći mortalitet od nataliteta, odnosno, da su trenutno, na žalost, kada se govori o demografiji, ključni pojmovi depopulacija i starenje stanovništva.

– Ipak, možemo reći da smo u 2020. i 2021. godini imali povećan broj rođene djece. Popis stanovništva pokazao je da nas ima 122.702, što je 12,362 manje u odnosu na prošli popis, a jedino što je u tome pozitivno je da smo iznad prosjeka Hrvatske, odnosno, među onima smo koji su izgubili najmanje. Ono što se treba napraviti i ključno je za to da mladi ostanu ovdje, je stvoriti bolje uvjete života za mlade. Podaci koje mi imamo posljednjih godina su pozitivni što znači da smo 2013. godine bili 17. po prosječnoj plaći u Hrvatskoj, a danas smo treći. Također, broj novozaposlenih je od 2013. godine puno bolji i sada smo četvrti po novootvorenim radnim mjestima. Isto tako, posljednje dvije godine su broj iseljenih i useljenih u našoj županiji gotovo na istoj razini – rekao je Kolar pa nastavio:

– Ono što je potrebno je surađivati i biti potpora od samog rođenja djece. Mi tako imamo mjere i s roditeljima smo od samih početaka. Imamo darivanje novorođenčadi, ranu prevenciju, ulaganja u vrtiće i škole, stvaramo uvjete za otvaranje novih radnih mjesta i to su ključne stvari kako bi se popravila demografska slika, ne samo kod nas u županiji, nego i u Hrvatskoj. Idete li gledati novac kojeg izdvajaju općine, gradovi, županije i ministarstva, zapravo se radi o ozbiljnom novcu, samo treba napraviti analizu kako se njime raspolaže jer imamo osjećaj da bi, kada bi demografska politika bila zajednička, s istim iznosom mogli napraviti više – smatra župan Kolar.

Negativne brojke 

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ispričao je o demografskom stanju u gradu.

– Kao i u cijeloj domovini, brojke su negativne. Posljednji popis stanovništva pokazuje pad broja stanovnika i naravno da nitko nije sretan s tom situacijom. Grad se kroz razne mjere trudi pomoći nešto da olakšamo situaciju svima, a posebno roditeljima. Ako se vratimo nekoliko godina unatrag, kada sam ja išao u školu, roditelji su bili ti koji su morali kupovati mjesečne karte za svoju djecu koja su se vozila redovnim radničkim linijama, dok je danas školski prijevoz besplatan. Isto tako, udžbenike smo posuđivali jedni od drugih, a danas su i oni besplatni. To su samo neki primjeri – rekao je gradonačelnik. 

Osim spomenutih mjera, naglasio je da mora postojati i određena infrastruktura bez koje se ne može očekivati da će ljudi ostajati na ruralnim područjima. 

– Mi koji smo bliže Zagrebu, s jedne nam je strane to dobro, a s druge baš i nije jer dobar dio naših mladih koji tamo odu na studij, tamo i ostanu. Mi onda ovdje moramo pružiti mogućnost svima da imaju iste uvjete u svim dijelovima, kako u centru, tako i u ruralnim dijelovima. Puno se govori o paradigmi ‘smart city’, ‘smart’ ovo i ono, no ako vi nemate osnovnu infrastrukturu u ruralnim dijelovima, ne možete očekivati da će građani ostati živjeti u tim područjima. S te strane, dosta se radi na tome. Drugi veći problem je negativan prirast stanovništva. Vjerujem da ćemo i kroz ovu konferenciju dobiti određene odgovore i prijedloge što i kako napraviti – zaključio je na kraju Gregurović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba