Ovog petka počinju 52. Varaždinske barokne večeri

DO 9. LISTOPADA: Posjetitelji imaju prilike uživati u 32 koncertna programa baroknog i irskog štiha

Objavljeno: 21.09.2022. zagorjeinternational

Svečanim koncertom otvorenja u varaždinskoj Katedrali i atraktivnim vanjskim dijelom otvorenja ovog će petka, započeti 52. Varaždinske barokne večeri. Ovogodišnji će festival potrajati do 9. listopada i obuhvatiti 32 koncertna programa s više od 500 glazbenika, najavljeno je na završnoj konferenciji u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

 Koncerti će se održavati na 26 lokacija u šest hrvatskih županija uz niz popratnih događanja objedinjenih pod nazivom Total baroque, dok je posebna ovofestivalska novost “Irish corner na Kapucinskom trgu”.

-Od petka, 17 dana Varaždin će biti stilu baroka. Ovih sedamnaest dana za vrijeme trajanja 52. Varaždinskih baroknih večeri će imati poseban barokni štih, ali i poseban irski štih i pečat. Zahvaljujem se zemlji Irskoj koja je sjajan partner ovogodišnjih baroknih večeri i koja nam je omogućila dolazak više od stotine irskih umjetnika u Varaždin i to na trošak Republike Irske – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

 -Počašćeni smo što smo partneri festivala i to u godini kada se obilježava 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Irske. Imamo dobre bilateralne odnose između naših zemalja. Drago nam je da ćemo imati priliku u vaš grad dovesti najbolje irske barokne ansamble, jer mi imamo dugu tradiciju njegovanja i proučavanja barokne glazbe, ali i tradicionalne glazbe općenito. Čestitam organizatorima na velikom trudu kojeg su uložili u organizaciju festivala i ovaj prekrasan program – istaknuo je Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling, veleposlanik Irske u Republici Hrvatskoj.

Mladi glazbenici

 Podršku festivalu daje i Varaždinska županija čija će palača biti domaćih koncerta mladih glazbenika okupljenih u glazbenom projektu “Četiri akademije”.

-Varaždinska županija prepoznata je kao županija znanja, a ovim smo koncertom željeli te mlade povezati s izvrsnosti o kojoj je Varaždinska županija poznata. Varaždinske barokne večeri promoviraju i grad Varaždin i Varaždinsku županiju i mi ćemo ga i nadalje sukladno mogućnostima podupirati – istaknula je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec pozvavši ljubitelje glazbe koncerte Varaždinskih baroknih večeri.

Publika će imati prigodu poslušati na ovogodišnjem festivalu uz irske i glazbenike iz drugih zemalja kao i glazbenike iz Hrvatske.

 -Stižu nam najbolji interpreti barokne glazbe iz Irske, ali i mladi, jer u Irskoj proučavanje i podučavanje rane glazbe započinje od školske dobi. Stižu nam i glazbeni gosti iz Izraela, Turske i velebni projekt “Muke po Mateju” uz mađarsko partnerstvo. Vodimo veliku brigu o očuvanju hrvatske glazbene baštine i jedini smo festival od nacionalnog interesa na kontinentu i stoga smo “aktivirali” velik broj hrvatskih izvođača na Festivalu. Inače, svaki inozemni ansambl koji ove godine gostuje na Varaždinskim baroknim večerima u svom će programu imati i jednu interpretaciju hrvatske barokne glazbene baštine – najavio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

Bogat program

Varaždinske barokne večeri nisu samo varaždinski kulturni, već i turistički brand. -Zahvaljujemo na pomoći Ministarstvu turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici, lokalnom turističkom sektoru. Pripremili smo više od 20 popratnih programa zajedno s udrugama, umjetnicima, institucijama u ovom bogatom programu. Irish corner bit će posebnost programa u kojem će biti i irske glazbe i irske gastronomije u dva festivalska vikenda – naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a.

Promocije Varaždinskih baroknih večeri održane su i u inozemstvu, a kako je najavljeno već su gotovo rasprodane ulaznice za polovicu ovogodišnjih baroknih koncerata. Preostale ulaznice mogu se kupiti online na mrežnim stranicama Varaždinskih baroknih večeri ili prije koncerata, a ulaznica za otvorenje već su danima rasprodane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba