Prometni stručnjaci o katastrofi kod Novske - evo što je uzrokovalo nesreću

˝Treba odmah smijeniti cjelokupnu upravu HŽ-a, a nova treba početi dubinski i sustavno rješavati probleme˝

Objavljeno: 10.09.2022. zagorjeinternational

Nakon stravične nesreće kod Novske, autoportal izašao je s detaljnijom analizom koja prikazuje na četiri važna propusta HŽ-a.

– Prolazak kroz crveni signal najteži je prekršaj u prometu, koji za strojovođu indicira kaznenu odgovornost i gubitak radnog statusa. Problem je vjerojatno u umoru i činjenici da mnoge strojovođe, uz službeni posao rade i druge, ne odmaraju se kad bi trebali, pa u upravljačku kabinu lokomotive ulaze umorni – napisao je danas Željko Marušić.

– Upravo stoga, ali ne samo zbog toga, nedopustivo je da sigurnosni sustav radi bez sigurnosne redundancije, koja bi trebala uključivati pouzdanu radijsku i mobitelsku vezu upravljačko-sigurnosne službe i strojovođe te mogućnost isključivanja električnog napajanja lokomotive. A okidač nesreće bio je kvar teretnog vlaka, koji ukazuje na nekvalitetan i neodgovoran rad u sustavu HŽ-a, loše održavanje i propuste, odnosno nedostatak kontrole. Treba odmah smijeniti cjelokupnu upravu HŽ-a, a nova treba početi dubinski i sustavno rješavati probleme – završava Marušić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba