Umjetnost i industrija itekako idu zajedno! Danas je u krapinskom Muzeju neandertalaca otvorena ˝STRUCTIA˝

SAVRŠEN SPOJ LOKALNOG I GLOBALNOG: Upoznajte proizvode iz Zagorja na potpuno novi način

Objavljeno: 05.09.2022. Marta Čaržavec

˝Povijest tehnologije započinje kada i povijest čovječanstva. Razvoj uspravnog hoda u evoluciji čovjeka značio je i slobodne ruke kojima su prije 3 milijuna godina naši preci izradili prvi alat. Ručno rađenom kamenom alatu iz Afrike, kao najveće otkriće u povijesti razvoja čovjeka pridružuje se i vatra. Tisućama godina je čovjek usavršavao tehnologiju izrade kamenih sjekirica, strugala, grebala i šiljaka te paljenja vatre. Krapinski pračovjek bio je vješt u izradi oštrih kamenih alatki, palio je vatru, obrađivao kožu, izrađivao nakit i prenosio znanje mlađim generacijama. Stoga možemo reći da je razvoj tehnologije u Krapini započeo s neandertalcem, na Hušnjakovu prije 125.000 godina˝, uvod je u knjižici izdanoj povodom danas otvorene izložbe ˝STRUCTIA˝.

Autentično i drugačije

Osim što je ovo njeno prvo izdanje, ona je posebna jer na potpuno novi način prezentira tradicionalnu proizvodnju, umjetnost, maštu i kreativnost i društveno odgovorno poslovanje tvrtki s područja Zagorja. Važnost ˝STRUCIA-e˝ u najužem smislu znači očuvanje gospodarstva i njegove prezentacije na originalan način te približavanje proizvoda koji su tijekom povijesti izrađeni na području Zagorja i to u obliku umjetničkih djela. Poznato je kako je gospodarstvo glavna grana poslovanja Krapinsko – zagorske županije što je ovom prilikom, ispred Muzeja krapinskih neandertalaca gdje je upriličeno svečano otvorenje izložbe, istaknula i, ispred Županije, pročelnica Upravnog odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

– Naše najznačajnije tvrtke izlažu u sklopu Tjedna kajkavske kulture i zaista imaju što pokazati kako na domaćem tako i na stranom tržištu, a ovo je jedan podsjetnik svima nama da osvijestimo po čemu je naša odrednica poslovanja, industrija, toliko važna. Industrija je ovdje ostala, ona je veliki značaj i segment razvoja naše županije – poručila je Mihovilić.

Ravnatelj MHZ-a Jurica Sabol istaknuo je kako je ova izložba izvrsna prilika za prezentaciju nečijeg rada dodavši kako ne sumnja u odličnu posjećenost izložbe čime se zagorski muzeji i inače mogu pohvaliti. A zašto je izložba otvorena u Muzeju krapinskih neandertalaca?

– Nit vodilja bila nam je manifestacija ˝Tjedan kajkavske kulture˝ i krapinski pračovjek koji je prije 125.000 godina prvi počeo izrađivati materijalnu kulturu u vidu svojih odbojaka, strugala, nožića, koplja… Oni su nam ostavili tu materijalnu, opipljivu kulturu na području Zagorja i to je dokaz najvećih dostignuća povijesti čovječanstva, naravno uz vatru, a onda daljnjim razvitkom čovječanstva i industrije preko koje smo došli smo do stakla, boca i ostalih proizvoda – rekao je Sabol.

Ispred grada Krapine, na otvorenju je bio i zamjenik krapinskog gradonačelnika Ivica Hršak koji je istaknuo kao je od velike važnosti u srcu Zagorja imati ovakvu autentičnu izložbu koja na sebi svojstven način prikazuje žilu kucavicu grada, ali i županije.

– Grad Krapina već 57 godina njeguje riječ ‘kaj’, našu nematerijalnu kulturnu baštinu i prenosi je mladim generacijama, a ova izložba danas skreće nam pažnju na našu materijalnu baštinu, prerađivačku industriju koja je desetljećima bila glavni pokretač razvoja cijelog ovog kraja – poručio je Hršak.

Od ideje

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina,  Josip Grilec je pak poručio kako je izložba dokaz da industrija i umjetnost mogu ići zajedno.

– Sve počinje s idejom, a onda imamo proizvod. Pokušavamo približiti svoje proizvode kroz umjetnost, na malo drugačiji način. Vidimo poruku koja se krije iza svih proizvoda i nadam se da će ona doći do svih prolaznika. Isto tako, bilo bi nam izuzetno drago da ova izložba probudi i nove ideje. Siguran sam da će iduće godine sudjelovati i više naših gospodarstvenika – poručio je Grilec.

Darko Šlogar iz Vetropack Straže, tvrtke čiji su proizvodi također izloženi i stvaraju novu, zanimljivu i inovativnu konstrukciju nije krio iznenađenje otvaranjem ˝STRUCTIA-e˝. Istaknuo je kako se iznenadio vidjevši proizvode tvrtke u potpuno novim instalacijama, umjetničkim djelima. Iskoristio je priliku da zahvali svojim kolegicama koje su realizirale svoje ideje, a s posebnim je pijetetom govorio o Tihomiru Premužaku koji je prepoznao i prihvatio sudjelovanje na ovoj izložbi.

Svečano otvorenje, dakako, privuklo je mnoga poznata lica među kojima smo naišli i na arheologa svjetskog glasa, znanstvenika i sveučilišnog profesora na londonskom University Collegeu (UCL), Mark B. Robertsa s kojim smo već imali prilike pričati, a danas smo u kratkom razgovoru saznali kako Roberts usko surađuje i s jednim od najboljih umjetničkih studija u sjevernoj Engleskoj, Weston collegeu, studiju umjetnosti, dizajna i mode. Istaknuo je kako izložba oslikava lokalne proizvode od kojih ga je najviše impresioniralo staklo, no kaže kako ipak nedostaje neka komponenta.

Umjetnost i arheologija

– Imam osjećaj da možda nedostaje još neki element. Iako je izložba rasprostranjena diljem grada čini mi se da nedostaju lokaliteti koji su više ruralni. Možda sam malo kritičan, ali mislim da bi ta konekcija ruralnog područja i grada mogla više dati. Izložba je važna, ljudi trebaju rad više nego ikada i ideja je odlična. Ovaj je Muzej svjetski poznat, a ovdje su sada izložene tvorevine lokalnih proizvođača. To stvara povezanost lokalnog i globalnog. Dobar izbor – podijelio je Roberts s nama dojmove, a na pitanje o povezanosti povijesti, znanosti, arheologije i umjetnosti kazao je kako su arheologija i povijest povezani u mnogočemu – od slikanja do poezije.

– Pod tim mislim na različite forme medija koje su se prakticirale kroz povijest. Ono što se razlikuje u odnosu na današnju umjetnosti je apstrakcija kroz koju interpretiramo umjetnost. Zanimljivo je pitanje jer surađujem s Weston collegeom kao arheolog, ali i promoviram umjetnost i tražim kako su koja područja (re)prezentirana kroz umjetnost. Nisam toliko znanstveni tip, koliko ‘landscape person’ pa gledam veću sliku navodeći ljude da razmišljaju o tome što se nalazi iza nečega. Umjetnost i arheologija su veliki partneri – kazao nam je na kraju Roberts.

‘STRUCTIA’ se prelila cijelom Krapinom pa ove impozantne radove možete pronaći na Trgu Ljudevita Gaja, u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda i kod Muzeja krapinskih neandertalaca. Izložbu na kojoj svoje radove prezentiraju Kotka d.d., Krateks d.d., OMCO Croatia d.o.o., Prostoria d.o.o., Regeneracija d.o.o., odnosno reGALERIJA tepisi i tapiserije d.o.o. i Vetropack Straža d.d. možete pogledati sve do 18. rujna. Valja još naglasiti kako je izložba realizirana u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, ŽK Krapina, krapinske Turističke zajednice, Grada Krapine i Muzeja Hrvatskog zagorja, a uz medijsko pokroviteljstvo Zagorje Internationala. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba